İlginizi Çekebilir
If-Else Kullanımı Nasıl Yapılır
  1. Ana Sayfa
  2. Python
  3. Python If-Else Kullanımı Nasıl Yapılır?

Python If-Else Kullanımı Nasıl Yapılır?

Python dilini öğrenmek için çıkmış olduğumuz bu serüven içerisinde belki de en çok zevk alacağımız, projelerimiz içerisinde sıklıkla kullanacağımız ve veri yapılarımızı analiz edebilmek için “Python Kontrol Yapıları” başlığımızın bir alt kavramı olan “Python If-Else Kullanımı” hakkında detaylı bir araştırma yaparak yapıyı yakından tanımaya çalışacağız. ❓🔍👀

Bu araştırmaları yaparken bazı sorulara cevaplar arayacağız. Bu bahsetmiş olduğum sorulardan bazıları Python If-Else Nedir, Python If-Else Kullanımı gibi konu başlıkları olacaktır. Böylelikle bu sorulara teorik cevaplar arayarak konu hakkında fikir sahibi olacağız, daha sonra edinmiş olduğumuz bu teorik bilgiyi pratiğe dökerek “Python If-Else Kullanımı” konumuzu sonlandıracağız.👨🏻‍🏫👨🏻‍💻

Hazırsanız, çıkacağımız uzun soluklu bir bilgi serüvenin ilk adımını atarak if-else yapılarını daha yakından tanıyacağımız “Python If-Else Nedir” başlığına geçiş yapalım. 🕵🏻‍♂️

Python If-Else Nedir?

Python If-Else yapısı, geliştireceğimiz programlar içerisinde çeşitli durumlarda kontrol ve karar mekanizması oluşturarak çeşitli işlemleri gerçekleştirmemize imkan sağlayan oldukça kullanışlı bir kavramdır.

Bu teorik bilgiyi biraz daha yakından tanımak için if-else yapısını ele alarak bu yapıların ne anlama geldiğini inceleyelim. Python içerisinde “if” kelime anlamı olarak eğer anlamına gelir ve koşul olarak sunulan kavramın sonucu boolean veri türünde true bir değer döndürürse yapı içerisine girerek içerisindeki kod bloklarını çalıştırır. “Else” yapısı ise boolean türünde false değeri döndüğü zaman çalıştırılır.

Tabii, bu şekilde paylaşmış olduğumuz teorik bilgiyi aklınızda canlandırmanız oldukça zorlayıcı bir süreç oluşturabilir. Bu yüzden bu süreci kolaylaştırmak ve öğrendiğimiz teorik bilginin nasıl çalıştığını gözlemlemek için if-else kontrol yapısının akış şemasının görselini sizler için hazırladım. İsterseniz bu akış şemasının görseline aşağıdan göz atalım ve daha sonra bir sonraki aşamamıza geçiş yaparak “Python If-Else Kullanımı” başlığına geçiş yapalım.

Python If-Else Kullanımı Nasıl Yapılır
Python If-Else Akış Şeması

Python If-Else Kullanımı

Teorik olarak öğrendiğimiz ve yukarıda incelemiş olduğumuz akış şemasından sonra artık geliştireceğimiz projeler içerisinde if-else yapısının nasıl kullanılacağını öğrenebiliriz.

Python If-Else kullanımı için belirli bir şablon yapısına uymamız gerekmektedir. Bu yapının nasıl uygulanacağını aşağıdaki kod bloğu üzerinden inceleyelim ve daha sonra basit bir örnek uygulama geliştirelim.

### Python If-Else Kullanımı İçin Uygulamamız Gereken Şablon Tanımlaması ###
ayrac =  '--------------------';
degiskenTanimlamasi = 5;

print(ayrac,"\n< Python If-Else Kontrol Yapısının Oluşumu >")
if(degiskenTanimlamasi == 10):
    print (ayrac,"\nKontrol sonucu 'True' değeri döndürülürse bu blok çalıştırılır.\n"+ayrac)
else:
    print (ayrac,"\nKontrol sonucu 'False' değeri döndürülürse bu blok çalıştırılır.\n"+ayrac)

Kod Çıktısı:

If-Else Kontrol Yapısının Oluşuma
Python If-Else Kontrol Yapısının Oluşumu

Pratik olarak yapının nasıl oluştuğunu da öğrendiğimize göre ilerleyen zamanlarda geliştireceğimiz “python projeleri” içerisinde nasıl kullanılacağına bir fikir sahibi olabilmek için basit bir örnek geliştirerek programımızın kod çıktısına göz atalım.

Bu işlemi gerçekleştirmek için hayali bir “okul” sistemini ele alarak öğrencilerin çeşitli kontrollere göre kayıtlarını alacak basit bir kontrol yapısı oluşturalım. Bunun için uygulayacağımız aşamaları aşağıdaki maddelerden inceleyelim.

  1. Öncelikle programımızı çalıştıralım ve yapımızın içerisinde kullanacağımız çeşitli değişkenlerin tanımlamasını yapalım.
  2. Tanımlamış olduğumuz değişken yapılarına çeşitli verileri, kullanıcıdan almak için “input” yapısını kullanalım.
  3. Daha sonra elde ettiğimiz verileri hayali bir kontrol yapısına sokarak çeşitli çıktıların verilmesini sağlayacak basit bir if-else tanımlaması gerçekleştirelim.

Tüm bu aşamaları uyguladıktan sonra oluşturmuş olduğum kod bloğuna aşağıdaki editör üzerinden gözlemleyebilirsiniz.

### Python If-Else Kullanımı Örneği - 1 ###
ayrac =  '--------------------';
print(ayrac,"\n< Python If-Else Kullanım Örneği #1 >\n"+ayrac)
ogrenciAdi = input("-> Öğrencinin Adını Girin: ")
ogrenciSoyadi = input ("-> Öğrencinin Soyadını Girin: ")

print(ayrac,"\n->",ogrenciAdi,ogrenciSoyadi,"olarak sisteme öğrenci kaydı gerçekleştirildi.\n"+ayrac)
vizeNotu = float(input("-> Öğrencinin Vize Notunu Girin: "))
finalNotu = float(input("-> Öğrencinin Final Notunu Girin: "))
ogrenciOrtalamasi = float ((vizeNotu * 0.4) + (finalNotu * 0.6))

if ((ogrenciOrtalamasi >= 60) and (ogrenciOrtalamasi <= 100)):
    print(ayrac,"\n-> Öğrenci bilgileri kontrol edildikten sonra 'başarılı' bir öğrenci olduğu kararına varıldı.\n-> Öğrencinin Ortalaması:",ogrenciOrtalamasi,"\n"+ayrac)
else:
    print(ayrac,"\n-> Öğrenci bilgileri kontrol edildikten sonra 'başarısız' bir öğrenci olduğu kararına varıldı.\n-> Öğrencinin Ortalaması:",ogrenciOrtalamasi,"\n"+ayrac)

Kod Çıktısı:

Python If-Else Kontrol Yapısı Örneği #1
Python If-Else Örneği #1

Yazmış olduğumuz kod bloğu içerisinde farklı kontrol yapılarının da gerçekleşmesini isteyeceğimiz zaman “if-elif-else” yapısını kullanmamız gerekmektedir. Python if-else kullanımı ile arasında farklı bir yapı olmasa da göstermiş olduğu kontrol yapısı ve kullanımı açıdan çeşitli farklılıklara sahiptir.

Hazırsanız çıkmış olduğumuz “Python If-Else Kullanımı” isimli bilgi serüvenimizin bir sonraki aşamasına geçiş yaparak “Python If-Elif-Else Kullanımı” hakkında çeşitli araştırmalar gerçekleştirelim.

Python If-Elif-Else Kullanımı

Python If-Elif-Else karar yapısının çalışma mantığı da If-Else kullanımına oldukça benzerdir. Buradaki temel amacımız ilk “if” koşulunun kontrolünden sonra çıkan sonuç “false” olursa programın direkt olarak “else” bloğuna girmesini engelleyerek, farklı kontrol yapıları tarafından da sorgulanmasını sağlamak için “elif” blok yapısını kullanırız.

If-Elif-Else blok yapılarını hayatımızın içerisinden bir örnek ile anlatırsak aklımızda daha kalıcı bir yer edineceğini düşünüyorum. Bunun için sizlere basit bir örnek sunacağım. Bu örnek içerisinde kendinizi ilköğretim öğrencisi olarak düşünmenizi istiyorum, o zamanlar ailemiz bizlere dışarıda oyun oynamak için bazı koşulların sağlanması durumunda izin verirdi. Bu koşullardan ilk kontrol edilen “ödevinin olup olmadığı” noktasıydı. Bu koşulun “true” olarak döndüğü zaman direkt “else” bloğuna girip olumsuz cevap almaktansa bir kontrol yapısının daha devreye girdiğini görürdük. O kontrol noktası da “haftasonuna kalan gün sayısı” burada kalan gün sayısı sistem tarafından kabul edilen bir gün eşiğinde ise izin verilirdi.

Teorik bir örnek olduğundan dolayı belki bu anlatım aklınızı karıştırmış olabilir. Bu yüzden bu kavramı ele alarak kod bloğu içerisinde yapının inşasını gerçekleştirirsek daha anlaşılır bir uygulama olacaktır.

  1. Öncelikle uygulamamız içerisinde kullanacağımız çeşitli değişken yapılarını tanımladım.
  2. Tanımlama işleminden sonra tamamen random bir şekilde bu değişkenlerin içerisine boolean türünde değerler girdim.
  3. Girmiş olduğum bu değerleri if-elif-else yapısına sokarak çeşitli kontroller gerçekleştirdim.
  4. Bu kontroller sonucunda dışarıya oyun oynamak için çıkıp çıkmayacağımızın çıktısına ulaşırız.

Tüm bu uygulama aşamalarını gerçekleştirdikten sonra oluşturmuş olduğum kod blok yapısı aşağıdaki halini almış oldu.

### Python If-Elif-Else Kullanım Örneği - 1 ###

## Değişken Tanımlamaları:
ayrac =  '--------------------'
tatileKalanGün = 2
odevinVarmi = bool(1)


## If-Elif-Else Kullanımı:
print(ayrac,"\n< Python If-Elif-Else Örneği #1 >\n"+ayrac)
if((odevinVarmi != bool(0)) and (tatileKalanGün >= 3) ):
    print("-> Üzgünüm, Bitirmen gerkeen bir ödevin olduğu için dışarıya çıkamazsın.")
    print("-> Henüz haftasonuna tatiline", tatileKalanGün,"gün var.\n-> Bu oldukça fazla bir süre, hadi ödevinin başına otur.")
elif((odevinVarmi != bool(0)) and (tatileKalanGün <= 2)):
    print("-> Hmm, Bitirmen gereken bir ödevin olduğunu biliyorum...")
    print("-> Fakat, görünene göre oldukça fazla sıkılmış gibisin bu yüzden dışarıya çıkabilirsin.")
    print("-> Unutma, bu izini sadece tatil gününe",tatileKalanGün,"gün kaldığı için veriyorum. Eve geldiğinde ödevinin başına hızlı bir şekilde oturman gerek.")
else:
    print("-> Gördüğüme göre bitirmen gereken bir ödevin yok.\n-> Bu yüzden dışarıya çıkarak kafanı dağıtabilirsin. Tabii, fazla geç kalmamak şartı ile...")
print(ayrac)

Kod Çıktısı:

If-Elif-Else Kullanım Örneği
Python If-Elif-Else Kullanım Örneği

Benimle birlikte bu serüvene çıkarak “Python If-Else Kullanımı Nasıl Yapılır” sorusuna cevap aradığınız için sizlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Eğer, konuya devam etmek ve farklı kaynaklardan “Python If-Else Kullanımı” hakkında bilgi almak isterseniz Python Yazılım Vakfının hazırlamış olduğu dokümantasyona göz atmanızı öneririm. Bahsetmiş olduğum ilgili içeriğe buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.👀

Unutmayın, aklınıza takılan herhangi bir soruyu ya da konu ile alakalı önerilerinizi ya da eleştirilerinizi aşağıda yer alan yorum yap kısmından bana iletebilirsiniz. 👍🏻💬👋🏻

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap