İlginizi Çekebilir
JavaFX Nedir
  1. Ana Sayfa
  2. Java
  3. JavaFX Nedir?
Trendlerdeki Yazı

JavaFX Nedir?

JavaFX üzerinde ilk projemi oluşturduktan ve bu projeyi sizlerle paylaştıktan sonra, bu teknoloji, JavaFX Nedir başlığı altında tekrardan inceleyerek hem teorik bilgi paylaşımı hem de yaşadığım deneyimleri sizinle paylaşmak istiyorum. 👌🏻

JavaFX Nedir?

Öncelikle tarihte biraz geriye giderek JavaFX’in ortaya çıkışına göz atalım. Sun Microsystems tarafından 4 Aralık 2008 tarihinde, programların zengin istemci platform taleplerini karşılamak için geliştirilmiş ve yayınlanmıştır. Daha sonra Oracle tarafından gerçekleştirilen satın alma 💼 işleminden sonra Java ve JavaFX’in geliştirilmesinde izlenilen yolun ve gelişim sürecinin değiştirilmesi alanında ilk adımlar atıldı.

🕵🏻 JavaFX Nedir sorusunun cevabını ise yukarıdaki kısa tarihi bilgi içerisinde kullanmış olduğum “zengin istemci platform talepleri” kavramın içerisinde saklı. Eğer bu kavramı anlamlandırabilirsek JavaFX nedir sorusuna da bir cevap bulmuş oluruz.

JavaFX, java platformu için geliştirilen ve geliştirilmeye devam eden Rich Internet Application (RIA) teknolojisidir. Bu teknolojinin temelinde görselliğin ön planda olduğu, görsellerin, animasyonların, görsellerin ve çeşitli web öğelerini kullanarak Java içerisinde bulunan bütün kütüphaneleri kullanmamıza imkan sağlayan bir yazılım teknolojisidir.

🤯 Belki bu özellikleri bile ilginizi çekmeyi başarmış olabilir, aklınızı başından almış ya da karmaşık bir kavram olarak gelmiş olabilir. Bu durum çok normal, ilk araştırmamı yaparken ve yapmış olduğum proje içerisinde kullanırken aynı karmaşıklığı ve ilgiyi bir anda yaşamıştım.

Toparlayacak olursak JavaFX bizlere program içerisinde oluşturacağımız FXML dosyaları ile profesyonel görünüme sahip, çeşitli imkanlara ev sahipliği yapan, hem mobil uygulamalar, hem web uygulamaları ya da masaüstü uygulamaları oluşturmamıza imkan sağlayan Open Source bir platformdur.

JavaFX Kullanarak oluşturmuş olduğum ilk proje dosyama göz atmak isterseniz emrecelen.com.tr/javafx-ilk-projem/ buradan ilgili adrese ulaşabilir ya da aşağıdaki görselden JavaFX’in bize sunmuş olduğu yapı konusunda bir fikir sahibi olabilirsiniz.

JavaFX İlk Projem
JavaFX İlk Projem

Basit bir form oluşturma işlemini bile ne kadar kompleks ve efektif yapı içerisinde inşa etmemize imkan sağlayan JavaFX Özellikleri konusunda konuşacak olursak alt bir başlık oluşturarak bazı maddeler oluşturmam gerekecektir. Hadi bu maddeleri biraz inceleyelim ve JavaFX Nedir sorusunda daha anlamlı bir bilgi sahibi olalım. 🧐

JavaFX Özellikleri

JavaFX Nedir sorusunun teorik olarak bilgisini edinsek bile, bu kavramın bize sağladığı avantajları, özellikleri konusunda bazı anlaşılmazlıklar yaşamış olabiliriz. Bu yüzden gelin birlikte JavaFX Özellikleri hakkında fikir alacağımız maddeleri oluşturalım.

  • Kolay ve güvenilir bir şekilde java kütüphanelerinin tamamını kullanmamıza imkan sağlayan zengin görsel, internet uygulama oluşturmamıza imkan sağlar.
  • Uygulama içerisinde CSS denetimlerine imkan sağlayarak, görsel açıdan ayarlamalar yapmamıza yardımcı olur.
  • Masaüstü ve mobil cihaz servisleri için farklı maskelemeler oluşturmamıza ve optimize çalışması yapmamıza imkan sağlar.
  • Ek platformlar tarafından desteklenme imkanı sağlar.

Bu aşamaya kadar JavaFX Nedir sorusuna cevap ararken ya da özelliklerinden bahsederken nasıl kullanacağımız konusunda hiç bahsetmedik. Bunun için gelin JavaFX Kullanımı konusunda fikir sahibi olacağımız Scene Builder kavramını tanımaya çalışalım.

JavaFX Scene Builder Nedir
JavaFX Scene Builder Nedir

Scene Builder Nedir?

JavaFX üzerinde bir proje geliştirmek istediğimiz zaman en basit bir label tanımlama, vbox tanımlama işlemi için bile bir kaç satırlık FXML kod blokları oluşturmamız gerekebiliyordu. Bu işlem kompleks ve kapsamlı projelerde oldukça vakit kaybettiren ve uğraştırıcı bir süreci beraberinde getiriyordu.

Scene Builder, zorlaştırıcı ve vakit kaybettiren sürecinin önüne geçerek sürükle bırak mantığı ile ekleyeceğimiz bileşenlerin ayarlamalarını kolaylıkla gerçekleştirmemize imkan sağlayan ve yaptığımız değişiklikleri anında gözlemlememize yardımcı olan JavaFX ile birlikte gelen bir programdır. Bazı JavaFX Özellikleri ise şu şekildedir:

  • Ekleyeceğimiz nesneler üzerine bir çok fonksiyon atamasını gerçekleştirmemize yardımcı olur ve bu işlemi sadece bir kaç tıklama ile gerçekleştiririz.
  • Bir nesne üzerine çeşitli özellik ataması yapacağımız style atamalarını CSS dosyasını tanımlayarak kolaylıkla atayabiliriz.
  • Her element için farklı bir id atamasını otomatik olarak gerçekleştirir.
  • Bütün arayüz kodlarını programlarımızda kullanmamız için otomatik olarak FXML kod parçalarına çevirerek, projelerimize otomatik olarak dahil eder.
  • Masaüstü, mobil gibi platformlar için ayrı tanımlamalar gerçekleştirmemize yardımcı olur.

Bunlar gibi bir çok özelliği bulunan JavaFX kavramını proje geliştirdikçe ve bu alanda zaman geçirdikçe daha yakından ve kapsamlı bir şekilde deneyimle fırsatına erişeceğimizin garantisini şimdiden sizlere verebilirim. 💪🏻

Scene Builder Proje Oluşturma İşlemi

JavaFX kullanımını gerçekleştirirken proje oluştururken uygulayacağımız aşamalar:

  1. Öncelikle JavaFX Scene Builder uygulamamızı açalım.
  2. File Kısmından New ya da New from Template seçeneğini seçerek oluşturacağımız projenin yapısını belirleyelim.
  3. Projeyi oluşturduktan sonra sol tarafta bulunan elementleri sürükle bırak yaparak element eklemelerini gerçekleştirelim.
  4. Eklemelerimizi CTRL + S tuş kombinasyonu ile kayıt ederek Java projemize kayıt edelim.
JavaFX Scene Builder Proje Oluşturma
JavaFX Scene Builder Proje Oluşturma

Scene Builder projesi oluşturma aslında bu kadar kolay ve anlaşılır dört aşamadan oluşuyor. Bu konuda dikkat etmemiz gereken ekleyeceğimiz elementlerin ayarlarını iyi yapmamız ve bir hiyerarşik sistem yapıda ekleme yapmaya özen göstermemiz gerekiyor. Tüm bu kavramları ilerleyen projelerimizde, konu paylaşımlarımızda detaylandırarak en ince ayrıntısına kadar öğrenmeye çaba göstereceğiz. 👨🏻‍💻

📌 Bu konu içerisinde bizi neler beklediğini daha rahat görebilmek için JavaFX Nedir, Scene Builder Nedir gibi sorulara cevap aradık. Bir sonraki konu içeriğimizde JavaFX Kurulumu ve Scene Builder kurulumu gibi konulara değineceğim.

Konu işleyişi hakkında bir öneriniz, JavaFX Nedir sorusu hakkında daha fazla merak ettiğiniz bir kavram ya da aklınıza takılan bir soru işareti var ise bu durumu aşağıda benimle yorum yap kısmından iletişime geçerek iletebileceğiniz gibi JavaFX konusunda Oracle tarafından hazırlanmış tanımlayıcı konu içeriğine de buradan göz atabilirsiniz.

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap