İlginizi Çekebilir
Java'da Veri Tipleri ve Değişken Tanımlama
  1. Ana Sayfa
  2. Java
  3. Java Değişken Tanımlaması ve Veri Tipleri

Java Değişken Tanımlaması ve Veri Tipleri

Java üzerinde bir program geliştirmeden önce bilgi sahibi olmamız iki konu var. Bunları sizlere Java değişkenleri ve java veri tipleri konu başlıkları altında anlatacağım.

Java değişkenleri, üzerinde veri depolamamıza olanak sağlayan sembolik isimlerdir. Programız içerisindeki verileri birbirinden ayırt edebilmek için kullanılır. Sosyal medya üzerinde diğer kullanıcılar ile kendimizi ayırmak için belirlediğimiz kullanıcı isimleri gibi verileri de kendi aralarında ayırt etmek, tanımlamak için onlara sembolik isimler veririz. Java üzerinde değişkenlerin bir tipi bulunmaktadır. Bu veri tipleri, java değişken tanımlamasında kullanılan temel (primitive), nesne tanımlamasında kullanılan referans tipleri ve son tip örneği olarak NULL veri tipi sayılabilmektedir.

Java veri tipleri hakkında ilerleyen zamanlarda uygulamalı olarak program oluşturmaya geçtiğimiz zaman, daha detaylı bahsedecek olsamda bilmenizi istediğim bir kaç şey var. Temel (İlkel) tipler ile oluşturulan java değişkenleri belleğin stack (yığın) kısmında tutulurlar. Referans tipler ile oluşturulmuş değişkenler ise belleğin heap alanında tutulurlar.

Java'da stack ve heap verilerin ayrımı
                                                                                                 Stack ve Heap Ayrımı

Java Değişken Tanımlama

Sizlere java değişken tanımlamasını basit bir formül ile gösterebilirim. Bu formül: Özel anahtar kelimesi + Veri tipi + değişken adı;

#1 Java değişken tanımlama için verdiğim bu formül üzerinde özel anahtar kelimesi olarak geçen bölüme; public, private, protected, static gibi anahtar kelimeleri tanımlaması gerçekleştireceğiz. Geliştireceğimiz projeler ile bu anahtar kelimeler ile sıklıkla karşılaşacağız. Özel anahtar kelimelerini yazmak zorunlu değildir. Eğer türünü belirtmezsek public olarak kabul edilecektir.
#2 Formülün ikinci kısmında olan veri tipi kısmında aşağıda daha detaylı tanımlamasını yapacağımız veri türlerinden (int, double, float, vb) birisini yazacağız.
#3 Java değişken tanımlaması için son aşamamızda tanımlayacağımız değişkene isim vermek var. Bu ismi verirken aklınızda kalacak, kısa bir tercihte bulunmanız daha iyi olacaktır. Bir değişken tanımlaması için örnek verirsem:

byte x; dediğim zaman x adında bir değişken tanımlamış oluruz ve bu değişkeni veri tipi byte’dır. Bu tanımladığımız değişkenin bir değeri yoktur, değer atamadığımız için bellek üzerinde bir yer kaplamaz.

Genel kültür olacak bir bilgi daha vermek istiyorum sizlere, Java üzerinde değişken tanımlama işlemleri java’nın Java.lang sınıfından türemiştir.

Java Değişken Tanımlama Kuralları

Programımız için gerekli değişkenleri tanımlarken uymamız gereken birkaç kural vardır. Bu kuralları aşağıda maddeler halinde sizlere anlatacağım.

  • Tanımlanacak her değişkenin bir veri tipi olmalıdır. Java değişken tanımlamasını yaparken veri tipi belirtmezsek hata ile karşılaşırız.
    degisken=5; // Bir veri tipi belirtmediğimiz için hata verir.
    Bu hata ile karşılaşmamak için değişken tanımlarken veri tipini belirtmemiz gerekmektedir.
    int degisken=5; // Herhangi bir hata ile karşılaşmayız.
  • Java değişkenleri, değer almadan kullanılamaz. Bir değişken, değer almadan ekrana yazdırılamaz.
    int degisken;
    System.out.println(degisken); // Değişkenin bir değeri olmadığını ileten hata alırız.
  • Aynı tip değişkenler, aynı satırda kullanılabilir. Bu tarz bir tanımlama yapacak olursak aralarına virgül koyarak tek satırda tanımlama işlemini gerçekleştirebiliriz.
    String isim="Emre",soyisim,il; // Doğru bir kullanım örneği.
  • Değişken tanımlarken isimler sayı ile ve/veya boşluk barındırmamalıdır.
    int okul numarasi=453269800; // Hatalı bir kullanım örneği.
    Bu hataya düsmemek için bu tarz uzun değişken isimlerinde aralarına _,$ gibi bazı işaretlemeler kullanabiliriz.int okul_numarasi=453269800; // Doğru bir kullanım örneği.

Java değişken tanımlama kurallarını ve tanımlama formülünü öğrendiğimize göre bu değişkenlerin alacağı veri tiplerine geçebiliriz. Primitive (ilkel), referans ve null tipleri olmak üzere 3 veri tipimiz vardır.

Primitive (İlkel) Veri Tipleri

İlkel veri tipleri, genel olarak sayısal veri tutmak için kullanılır. Tuttukları sayısal tipler tam sayı ve ondalıklı sayı olarak 2’ye ayrılır. Bunun dışında tek karakter tutmak için ya da true-false tiplerinde veriler tutmak için kullanılan primitive veri tipleri vardır.

  • Byte: Bellek üzerinde 1 byte yer kaplar. Tamsayı türünde -128 ile 127 arasında değerler alır.
  • Short: 16 bittir. Byte tipinde tanımlanan sayılardan daha büyük sayılar tanımlanabilir. -32768 ile 32767 arasında değerler tanımlanabilir.
  • Integer (int): En fazla kullanılan veri tipidir. Bellekte 4 Byte yer kaplar ve 32 bittir. -2³¹ ile 2³¹-1 arasında değerler tanımlanabilir.
  • Long: Uzunluğu 64 bittir. Tamsayı türünde -2⁶³ ile 2⁶³-1 arasında değerler tanımlanabilir.
  • Float: Uzunluğu 32 bittir. Ondalık sayı türünde -3.4*10³⁸ ile 3.4*10³⁸ arasında değerler alır.
  • Double: Uzunluğu 64 bittir. Ondalık sayı türünde -1.7*10³⁰⁸ ile 1.7*10³⁰⁸ arasında değerler alır.
  • Char: Veri tipinin uzunluğu 16 bittir. Karakter türünde değerler alır. Tanımlama yapılırken yalnız bir rakam, işaret veya harf kullanılabilir. Yapılan tanımlama işlemleri tek tırnak arasında yapılmalıdır.
  • Boolean: Diğer değişkenlerden daha farklı olarak sadece 2 değer alır. Bu değerler true veya false’dir. Bellekte bir bit yer kaplar. Mantıksal tipler olarak da bilinir.

Referans Veri Tipleri

Array, Interface ve Class olarak tanımlayabileceğimiz 3 referans tipi mevcuttur. Referans tiplerde, ilkel tiplerden farklı olarak yapılan işlemler değişkenin kendisi ile yapılır. Referans veri tiplerinde değişkenlerin adresleri tutulur. Tanımlamak için new anahtar sözcüğü kullanılır. Son olarak referans tipler belleğin heap alanında tutulurlar.

Java referans veri tiplerini, nesne tabanlı programlama konularına gireceğimiz zaman daha detaylı anlatacağız.

Null Veri Tipi

Herhangi bir veriye sahip olmama durumuna verilen isimdir.

Yazımızın bu kısmına kadar gördüğümüz değişken tiplerini bir kod dizisi içerisinde toplayacak olursak:

public class Main {
    public static void main(String[] args) {
        // İlkel Veri Tipleri:
        byte myByte=126;
        short myShort=327;
        int myInt=1058;
        long myLong=12042;
        float myFloat= 42.8f;
        double myDouble=8.58;
        char myChar='A';
        boolean myBoolean=true;
       
        // Referans Veri Tipleri (String ile sınırlı):
        String myText="Merhaba !",myWeb="www.emrecelen.com.tr";

        // Ekrana Yazdırma Komutları:
        System.out.println(myText+"\nByte Değeri:"+myByte+"\nShort Değeri:"+myShort+"\nInteger Değeri:"+myInt+"\nLong Değeri:"+ myLong+"\nFloat Değeri:"+myFloat+"\nDouble Değeri:"+myDouble+"\nChar Değeri:"+myChar+"\nBoolean Değeri:"+myBoolean);
        System.out.println(myWeb);
    }
}

Kodun Çıktısı:

Java Veri Tipleri
Java Veri Tipleri Kodunun Çıktısı

Java değişkenleri, java veri tipleri ve java değişken tanımlamasına değindiğim bu yazımın içeriğini ilerleyen zamanlarda güncelleyerek Java Referans veri tiplerini detaylandırmış olacağım. Güncellemeden haberdar olmak için aşağıda bulunan “yorum yap” kısmından bildirim almak istediğinize dair bir yorumda bulunabilirsiniz.

Java’da daha yeniysen ve Java hakkında daha detaylı bir bilgi almak istiyorsan ilk yazım olan Java Nedir? içeriğine göz atabilirsin.

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap

Yorumlar (4)

  1. 3 yıl önce

    Java’da değişken tanımlama aslında çok basit bir işlem olsada bu yazıda bahsedildiği gibi projelerin temel yapı taşlarını oluşturur.

  2. Java’da veri tipleri hakkında araştırma yapıyordum ve çok yardımcı oldunuz elinize sağlık.

  3. 3 yıl önce

    Java programlama dili özellikle bankalar vb. kurumlarda kullanıldığı için özel anahtar kelimeler büyük önem barındırıyor. Değinilmesi güzel olmuş. Değişkenleri private olarak tanımlamak gerekebiliyor çoğu zaman.

  4. eline sağlık, bu değişkenler hakkında bilgiler işime yarayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir