İlginizi Çekebilir
Java Nedir
  1. Ana Sayfa
  2. Java
  3. Java Nedir?

Java Nedir?

Java üzerinde projeler geliştirmeye başlamadan önce sizlere Java Nedir, Java’nın avantajları, kullanım alanları, çalışma mantığı gibi bazı temel kavramları anlatmaya çalışacağım. Bu temel bilgileri paylaşmadan önce sizlere neden Java’yı bu kadar çok sevdiğim hakkında bahsetmek istiyorum.

Neden Java?

Java diline bağlığım okuduğum yönetim bilişim sistemleri bölümünde Algoritma dersi içerisinde gördüğüm ilk programlama dili olması aramızda duygusal bir temel oluşturmayı başardı.

Bu oluşan duygusal temel internette Java nedir, Java’nın kullanım alanları şeklinde arama yaptıktan sonra daha çok bağlanmamı sağladı. Yazının ilerleyen kısımlarında sizlerle paylaşacağım java’nın kullanım alanları derinliğini gördükten sonra sizleri de kendisine hayran bırakacağına eminim. Yazılım alanında bir dil öğreneceksem o ilk başta kesinlikle Java olmalı dediğim için çeşitli java udemy kurslarına kayıt oldum, kitaplar temin ettim ve kendimi bu alanda geliştirmeye çalıştım.
Bu süreç boyunca zaman zaman kafa yedirten sorunlar ile karşılaştım ve basit sorunlar için bile günlerce uğraştığım zamanlar oldu. Bu harcanan zamanları birlikte daha hızlı ve verimli çözebilmek için bir blog oluşturma kararı aldım, bu blog aracılığı ile sizlerle Java safarisinde keşfe çıkacağız.

Keşfin ilk adımı olarak hayata geçireceğimiz projelerin temeli oluşturacak Java’yı tanımak olacak.

java-nedir

Java Nedir?

Tarihi bir kaç bilgi vererek başlayalım. Java, Sun Microsystems şirketinde çalışan mühendis James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platformdan bağımsız, yüksek verimli, işlevsel ve yüksek seviye statüsünde olan bir yazılım dilidir.

Geliştirildiği ilk yıllarda televizyon için geliştirilen bu programlama dili, zamanının teknolojisi ile kablolu televizyon endüstrisi için çok gelişmiş bulundu. Bunun üzerine J. Gosling, Java’yı C ve C++ dilleri ile yeniden tasarladı. O yüzden sözdizimi olarak C ve C++ dillerine benzerlik göstermektedir.

Java bir platforma ihtiyaç duymayan bağımsız ve “wora” felsefesi ile kendisini geliştirmeye devam eden bir dildir. Java’nın benimsediği bu felsefeyi açıklamam gerekirse “Write Once Run Anywhere” yani bir kere yaz her yerde kullan mantığı şeklinde açıklayabilirim.

Java’nın Çalışma Mantığı

Java dili içerisinde oluşturulan program doğrudan anlaşılır bir koda dönüştürülmez. JVM (Java Sanal Makinesi) tarafından analiz ederek derlenen bayt koduna (.class dosyası) dönüştürülür. Bu sebeple program derlendiğinde herhangi bir yerde çalıştırmak üzere bayt kodu dosyası oluşturulur. Bir kez yaz ve her yerde çalıştır (wora) felsefesini buradan alır.

java nedir
Java’nın Çalışma Mantığı

Java’nın Kullanım Alanları

Java için görünmez bir kahraman desek çok doğru olabilir. Günümüzde farkına varmadan defalarca Java’nın kullandığı bir uygulamaya veya web sitesine giriş yapıyoruz. Bu web sitelerinden bazıları; Google, Youtube, Amazon, Facebook, Twitter gibi bir çok büyük platformlar arka planlarında Java dilini kullanıyorlar. Peki genel olarak en bilindik kullanım alanları neler derseniz onlarda şu şekilde sıralanabilir:

  • Askeri uygulamalar
  • Akıllı kartlar
  • Bilimsel uygulamalar
  • Web tabanlı içerikler
  • Robotik alan
  • Mobil ve gömülü mimariler
  • Kurumsal ve banka uygulamalarında kullanabiliriz.

Java’nın Avantajları Nelerdir?

Java’nın avantajları bu dilin neden popüler ve en çok tercih edilen dillerin ilk sırasında olduğunun kanıtı olarak düşünebiliriz. Alternatif olarak piyasada bulunan nesne tabanlı programlama dillerine göre biraz daha basit sözdizimine sahip olması ilk avantajı olabilir.

  • Güvenli bir programlama dilidir. Bilgisayarınıza kurduğunuz andan itibaren sorunsuz ve güvenli bir şekilde uzun yıllar kullanabilirsiniz.
  • Kendi içerisinde benimsediği felsefeden kaynaklı her platformda sorunsuz çalıştırılabilir olması.
  • Yapısal olarak dinamiktir ve yorumlanabilir niteliktedir.
  • Donanımdan bağımsız kurulur. Bir işletim sistemine ya da bir makineye bağlı olarak çalışması gerekmez.
  • Çok kullanıcılı sistemlerde uyumlu olması.
  • Nesne tabanlıdır. C++ dilinin özelliklerinden yararlanmaktadır.

Java için kullanılan IDE’ler Nelerdir?

Bir yazılım geliştirirken IDE kolaylıkla kod yazabilmemize olanak sağlayan geliştiriciye ilgili framework ya da ilgili kodlama yapısı konusunda yardımcı olan programlardır. IDE kullanmadan program geliştirmek mümkün olsada bu tercih edilen bir yöntem değildir.

Java için en çok tercih edilen IDE’ler;

  • Intellij Idea
  • Eclipse
  • Net Beans’dir.

Kotlin dilini geliştiren şirketin Java için çıkardığı IDE olan Intellij Idea bir sonraki yazılarımızda sıklıkla göreceğimiz IDE olacaktır.

Sizlerde birlikte geliştirme yapabilmek için bir Java IDE seçimi yaptıktan sonra kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Kurulum konusunda karşılaştığınız bir hata, sormak istediğiniz bir soru varsa içerik sonunda yer alan “yorum yap” kısmından benim ile iletişime geçebilirsiniz.

Java hakkında aklınızda hala “java nedir” sorusu bulunuyorsa https://java.com/tr/about/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap

Yorumlar (8)

Popüler Yorumlar
  1. Emre Çelen

    Merhaba Metehan,
    Tavsiyen için teşekkür ederim. Net Beans, genel olarak nesneye yönelik programlama konusunda verimli buluyorum, ilk aşamada arayüz şıklığı ve kullanım kolaylığından dolayı Intellij Idea kullanmaya devam edeceğim.

  2. 3 yıl önce

    Çok güzel bir yazı olmuş Java ile ilgili meraklarımı giderdi Teşekkurler

Yapılan Yorumlar
  1. 3 yıl önce

    Java’yı merak ettiğimden dolayı, giriş niteliğinde bir yazı olarak, java’nın nerelerde kullanıldığı hususunda aydınlatıcı bir yazı olmuş.

  2. 3 yıl önce

    Çok güzel bir yazı olmuş Java ile ilgili meraklarımı giderdi Teşekkurler

    • size katılmakla beraber yazının temsil ettiği teknik fikir önderliğini de övmeden geçemeyeceğim Ahmet bey.

  3. 3 yıl önce

    İlk yazı hayırlı olsun. Kendim de Net Beans kullanıyorum, öneririm.

    • Emre Çelen

      Merhaba Metehan,
      Tavsiyen için teşekkür ederim. Net Beans, genel olarak nesneye yönelik programlama konusunda verimli buluyorum, ilk aşamada arayüz şıklığı ve kullanım kolaylığından dolayı Intellij Idea kullanmaya devam edeceğim.

  4. java ne bilmiyomuşum. tokat gibi geldi bi kendime geldim, teşekkürler eline koluna sağlık

  5. 3 yıl önce

    Java’nın avantajları bu kadar fazla olduğunu bilmiyordum. Bir yazılım dili öğrenmenin nasıl zorlukları beraberinde getireceğini yazınızı takip ederek gözlemleyeceğim. Başarılar.

  6. 3 yıl önce

    Gayet başarılı olmuş Sayenizde Java daha iyi anladım teşekkür ederim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir