İlginizi Çekebilir
Python Veri Tipleri ve Değişken Tanımlama Nedir
  1. Ana Sayfa
  2. Python
  3. Python Veri Tipleri ve Değişken Tanımlama

Python Veri Tipleri ve Değişken Tanımlama

Yeni bir programla dili öğrenirken atacağımız ilk adımlardan birisi, o dil içerisinde yer alan veri tiplerini öğrenmektir. Bu yüzden bu rehber içeriğinde birlikte “Python Veri Tipleri Nedir” sorusuna cevap arayacağız.

Bu sorumuza cevap ararken sizlerle uçsuz bucaksız bir bilgi serüvenine giriş yaparak Python üzerinde değişken tanımlama, veri tipleri ve veri tanımlama gibi konu başlıkları hakkında araştırmalar yaparak, açıklayıcı tanımlamalar gerçekleştireceğiz.👨🏻‍💻🎓

Python’da Değişkenler

Python Değişkenleri üzerinde veri depolamak için tanımladığımız sembolik isimler olarak adlandırabiliriz. Projelerimiz için oluşturduğumuz yapılarda ihtiyaç duyacağımız verileri birbirinden ayırt edebilmek için kullanırız. Çoğu programlama dilinin aksine tanımlayacağımız değişken yapısının veri tipini belirtmemize gerek yoktur.

Bizim yerimize python yorumlayıcısı (interpreter) tanımlamış olduğumuz değişkenin veri tipini algılıyor ve ona göre işlemlerimizi gerçekleştirmemize yardımcı oluyor.

Bu yönüyle programlama dillerine yeni giriş yapanlar için kolaylık sağlamış olsa bile yeni bir dil öğrenmek için yola çıkan geliştiricilere zorluklar yaşatabiliyor. Bu yüzden “Python Veri Tipleri ve Değişken Tanımlama” konusunu iyi bir şekilde öğrenmemiz gerekmektedir.👨🏻‍🏫👨🏻‍🎓

Python Değişken Tanımlama Nasıl Yapılır?

Python’da değişken tanımlama işlemini oldukça basit birkaç adım attıktan sonra gerçekleştirebiliriz. Bu adımları başarılı bir şekilde atarken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda bulunuyor. İsterseniz gelin bu adımları ve dikkat etmemiz gereken hususları bir arada inceleyelim.

  • Python projemizde değişken tanımlamak istediğimiz zaman vereceğimiz isimde sayı ile başlayamaz, boşluk bırakamaz ve özel karakter kullanamayız.
  • Python diline ait özel anahtar kelimeler (keyword) yapıları kullanılarak değişken ismi belirtilemez.
  • İsimlendirme esnasında küçük harfle başlanarak isimlendirilme yapılması önerilir.

Tüm bu dikkat edilmesi gereken noktaları öğrendiğimize göre artık projemizde istediğimiz yapıda değişkenler oluşturabiliriz. Örnek vermek gerekirse:

degiskenAdi = veriTipi

Yukarıdaki kod bloğunda göreceğiniz gibi oldukça basit bir şekilde değişkenler tanımlayabiliriz. Fakat henüz değişkenlerimizin içerisine koyduğumuz verilere göre nasıl tiplerinin belirlendiği konusunda bir fikrimiz yok. İsterseniz gelin birlikte bu merakımızı gidermek için python’da yer alan veri tiplerini incelemeye başlayalım. 🕵🏻‍♂️

Python Veri Tipleri
Python Veri Tipleri Nelerdir

Python Veri Tipleri

Python veri tipleri, tanımlamış olduğumuz değişkenlerin içerisine sayısal, boyutsal veya kavramsal özelliklere sahip verilerin sahip olduğu yapıya göre sınıflandırıldığı bir kavramdır.

Diğer programlama dillerinde olduğu gibi Python’da veri tiplerini çeşitli başlıklar altında inceleyebiliriz. Bu temel başlıklar Python için şu şekildedir:

  • String (Metin) Veri Tipleri
  • Numerik (Sayısal) Veri Tipleri
  • Sequence (Sıralama) Veri Tipleri
  • Mapping (Haritalama) Veri Tipleri
  • Set Veri Tipleri

Projelerimizin vazgeçilmezleri olan bu veri tiplerini daha yakından tanıyarak içerisindeki özelliklere birlikte göz atalım.

String (Metin) Veri Tipleri

Değişkenlerimiz üzerinde char yapıların birleşmesinden meydana gelen metinsel verileri saklamak istediğimiz zaman “String” veri tipine ihtiyaç duyarız.

Gelin basit bir şekilde String veri tipine ait bir verinin Python üzerinde nasıl saklanacağını öğrenelim.

strDegisken = "String Bir Metin" 
pythonString = "Merhaba Python!"
# Değişkenimiz üzerinde metinsel bir karakter sakalyacağımız zaman çift tırnak kullanarak tanımlamasını gerçekleştiririz.

Numerik (Sayısal) Veri Tipleri

Primetive (İlkel) veri tiplerinin bir bağlantısı olan sayısal veri tiplerinin içerisindeki değerler sabit uzunluktadırlar. Yani içerisinde tutabileceğimiz veriler sınırlıdır. Bu tür veri tipleri donanımımızın belleği üzerinde kaplamış olduğu alan sabittir.

Değişkenlerimiz üzerinde numerik bir veri saklamak istediğimiz zaman dört adet sayı tipi ile tanımlama gerçekleştirebiliriz. Bu sayı tipleri şu şekildedir:

  • Integer: Belek üzerinde 4 Byte yer kaplar ve 32 bittir. İçerisinde -2³¹ ile 2³¹-1 arasında yer alan tamsayı değerlerini barındırır.
  • Long: Bu veri tipinin uzunluğu 64 bittir. Tamsayı türünde 2⁶³ ile 2⁶³-1 arasında değerler tanımlanabilir.
  • Float: Uzunluğu 32 bittir. Ondalıklı sayı türünde -3.4*10³⁸ ile 3.4*10³⁸ arasında değerler alır.
  • Complex: Karmaşık sayılar olarak bilinen bu tipler diğer veri tiplerinden daha büyük sayıları içerisinde barındırır. Bu değerler o kadar büyüktür ki iki parçadan oluşur. Reel (gerçek) ve imajiner (sanal) isimli iki kısımdan oluşur.

Teorik olarak bu veri yapılarını öğrendiğimize göre artık projelerimiz içerisinde bu veri tiplerini nasıl tanımlayacağımızı öğrenebiliriz. Kendinizi hazır hissediyorsanız bu tanımlamaları aşağıdaki kod satırlarında incelemeye başlayabiliriz. 🕵🏻‍♂️👨🏻‍💻

integerDegisken = 100 
# Değişkenimize 'Integer' türde veri tanımlaması gerçekleştirilmiştir.
longDegisken = 53563214986L 
# Değişkenimize 'Long' türünde veri tanımlaması gerçekleştirdik.
floatDegisken = 128.65 
# Değişkenimize ondalıklı sayı eklemek için 'Float' türünde veri tanımlaması gerçekleştirdik.
complexDegisken = 42j 
#Değişkenimize oldukça büyük bir sayı eklemek için 'Complex' türde veri tanımlaması gerçekleştirdik.

Python’da numerik veri tiplerine ihtiyaç duyduğumuz zaman değişkenlerimizin içerisine yukarıdaki örneklerde olduğu gibi özel tanımlamalar gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Eğer, tanımlama konusunda zorluk yaşıyorsanız aşağıda yer alan yorum yap kısmından benimle iletişime geçebilirsiniz.👨🏻‍🔧👨🏻‍💻

Kendinizi hazır hissediyorsanız bir sonraki aşamamız olan “Sequence (Sıralama) Veri Tipleri” başlığına geçiş yaparak, Python’da yer alan veri tiplerini öğrenmeye devam edelim.

Sequence (Sıralama) Veri Tipleri

Diğer programlama dillerinin aksine Python diline özel olarak oluşan bu veri tipinde list ve tuple gibi veri türleri bulunmaktadır. Bu veri türlerini daha iyi tanıyabilmek için ilgili maddelere göz atalım. 👀

  • List: Java’da Collection yapılarını incelerken sıklıkla kullandığımız List kavramı Python’da bileşik veri tiplerinin bir arada toplanarak çok yönlü işlemlere imkan vermesi sonucu oluşur. İçerisindeki veriler virgülle ayrılır ve köşeli parantez kullanılarak tanımlanır.
  • Tuple: Tuple yapı olarak List yapısına oldukça benzer bir veri türüdür. Diğer programlama dillerinde yer alan klasik dizi yapıları gibidir. Liste yapılarından farklı olarak parantez kullanılarak tanımlanır. Tuple, ayrıca sadece read-only yani sadece verilerin okunmasına izin verir.

İsterseniz bu veri yapılarının nasıl tanımlanması gerektiği konusunda basit bir tanımlama örneği oluşturarak fikir sahibi olalım.

pyhonListe = ['Emre', 'Çelen', 23, 3.14]
# Python'da Liste veri yapısında bir değişken oluşturmak istersek yapmamız gereken tanımlama yukarıdaki gibidir.
pythonTuple = ('Sadece', 'Okunabilir', 'Bir', 'Yapım Var')
# List yapısına benzer bir şekilde oluşan Tuple yapısı içerisinde yer alan verileri sadece okuyabiliriz.

Teorik olarak öğrenmiş olduğumuz bu veri yapıları hakkında bir fikir sahibi olduysak, rehber içeriğimizin bir sonraki aşaması olan “Mapping (Haritalama) Veri Tipleri” başlığına geçiş yaparak “Dictionary” yapısını öğrenebiliriz.👌🏻

Mapping (Haritalama) Veri Tipleri

Java’da yer alan Collection yapılarının “Map” kavramına oldukça fazla benzeyen Mapping veri tipi içerisinde karma tablo yapıları bulunmaktadır. İçerisindeki yer alan verileri, anahtar ve bu anahtarın karşılığına gelen değerler olarak tutar. Python üzerinde Dictionary olarak bilinen bu veri tipinde tanımlamalar küme parantez kullanılarak ve değer atamaları köşeli parantezler ile gerçekleştirilir.

İsterseniz basit bir Dictionary tanımlayarak içerisine bazı verilerin eklenmesini gerçekleştirelim. Böylelikle Mapping veri tipini daha yakından tanımış oluruz.

pythonDict = {}
# Projelerimize, Dictionary veri yapısında tanımlama gerçekleştirmek istediğimiz zaman yukarıdaki tanımlama gibi bir yapı oluşturmamız gerekmektedir. 

pythonDict['ad'] = "Emre"
pythonDict['soyisim'] = "Çelen"
# Dictionary yapımıza veri eklemek istediğimiz zaman köşeli parantez kullanarak değer atamaları gerçekleştirebiliriz.

dictValue = {'ad' : 'Muhiddin', 'soyisim' : 'Dalveren', 'yas' : 36}
# Ayrıyetten yukarıdaki tanımlama örneği gibide projelerimizde Dictionary yapıları oluşturabiliriz.

Eğer, aklınıza takılan bir soru işareti bulunmuyorsa rehber içeriğimizin akılda daha kalıcı bir yer edinebilmesi için öğrenmiş olduğumuz veri tiplerini kullanarak basit bir örnek uygulama oluşturalım. Böylelikle “Python Veri Tipleri ve Değişken Tanımlama” konusunda hem teorik hem uygulamalı bir bilgi deneyimi kazanmış olacağız.

Python Veri Tiplerini Daha Yakından Tanıyalım

Rehber içeriğimizin akılda daha kalıcı bir yer edinebilmesi, hedeflerimizin için sağlam bir adım atmak ve projelerimizin temellerini güçlü bir şekilde oluşturmak için veri tiplerini kullanmayı bilmemiz gerekmektedir. Bu yüzden bu aşamaya kadar öğrendiğimiz veri tiplerini kullanarak basit bir konsol uygulaması oluşturacağız. Böylelikle öğrendiğimiz teorik bilgileri başarılı bir şekilde uygulamaya geçirmiş olacağız.

Hazırsanız, ellerimizi kod blokları ile kirleterek “Python veri tipleri ve değişken tanımlama” konusunun uygulamasına geçiş yapalım. 👨🏻‍💻

## String Değişken Tanımlaması ##
stringDegisken = "Emre Çelen"
ayrac = "----------------"
## Numerik Değişken Tanımlamaları ##
intDegisken = 36520
floatDegisken = 142.58
cmplexDegisken = 55j
## Sıralama Değişken Tanımlamaları ##
listDegisken = ["Yönetim", "Bilişim", "Sistemleri", 183006025]
tupleDegisken = ("Sadece", "Okunabilir", "Bir Yapım Var")
## Mapping Değişken Tanımlaması ##
dictDegisken = {}
dictDegisken ['kayitNo'] = 214205501
dictDegisken ['unvan'] = "Stajyer"

## Değişken Türlerini Kontrol Ederek Ekrana Yazdıralım ##
print(ayrac+"\n< Python Değişken Tanımlama ve Veri Tipleri >\n"+ayrac)
print("-> stringDegisken Kontrolü ("+stringDegisken+") :", type(stringDegisken))
print("-> intDegisken Kontrolü (",intDegisken,") :", type(intDegisken))
print("-> floatDegisken Kontrolü (",floatDegisken,") :", type(floatDegisken))
print("-> complexDegisken Kontrolü (", cmplexDegisken,") : ", type(cmplexDegisken))
print("-> listDegisken Kontrolü (", listDegisken ,"): " , type(listDegisken))
print("-> tupleDegisken Kontrolü (", tupleDegisken,"): ", type(tupleDegisken))
print("-> dictDegisken Kontrolü (", dictDegisken,"): ", type(dictDegisken),"\n"+ayrac)

Kod Çıktısı:

Python Veri Tipleri ve Değişken Tanımlama Nedir
Python Değişken Tanımlama ve Veri Tipleri

Gördüğünüz gibi, Python üzerinde değişken tanımlama oldukça basit bir işlem fakat içerisine eklediğimiz verilerin tiplerine göre yorumlandığı için üzerinde çalışma yapmak oldukça zorlu bir süreç. Bu yüzden projelerimiz içerisinde değişken tiplerini sürekli kontrol ederek ona göre gerekli uygulama adımlarını oluşturmamız gerekmektedir.

Python veri tipleri ve değişken tanımlama konusunda daha farklı kaynaklara göz atarak edinmiş olduğunuz teorik bilgiyi sağlamlaştırmak isterseniz w3school tarafından hazırlanmış dokümantasyon kaynağına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Unutmayın, aklınıza takılan herhangi bir soru işaretini, konu işleyişi ile alakalı önerilerinizi ya da eleştirilerinizi aşağıda yer alan yorum yap kısmından bana iletebilirsiniz. 👋🏻

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap