Python Programlama Dili Nedir
  1. Ana Sayfa
  2. Python
  3. Python Nedir?
Trendlerdeki Yazı

Python Nedir?

Artık yeni maceralara yelken açmak, uçsuz bucaksız yazılım evreninde yeni bir dil öğrenmek ve hayallerime bir adım daha yaklaşmak için “Python” dilini öğrenmeye çalışacağım.

Öğrenmeye başlamadan önce teorik olarak Python Nedir, Python Dilinin Çalışma Mantığı, Kullanım alanları, Avantajları ve Dezavantajları gibi konu başlıklarını inceleyerek bizleri nelerin beklediğini gözlemleyeceğiz.

Python Nedir?

Python Programlama Dili, 1990’lı yılların başında Guido van Rossom tarafından geliştirilen nesne yönelimli, yorumsal özelliği bulunan, modüler ve etkileşim halinde olan üst seviye bir yazılım dilidir.

Herkesin ilk aklına gelen “Python” ismi piton yılanından değil, Rassom’un severek izlediği MonthyPython isimli komedi grubunun sergilemiş olduğu gösteriden gelmektedir. 🧐

Python programlama dilinin açık kaynak kodlu bir dil olması kendisini oldukça popüler ve gelişime açık bir hale getiriyor. Açık kaynak olarak sunulmasının sonucunda içerisinde yüzbinlerce farklı amaca hizmet etmek için oluşturulan kütüphaneler yer almaktadır. Bu özelliği Python dilini daha popüler bir hale getirmiştir. Aslında bu popülerliği neden python diline geçiş yaptığımı açıklıyor fakat gelin detaylı bir şekilde anlatımını gerçekleştireyim. 👨🏻‍💻🎓

Python Nedir
Neden Python?

Neden Python Dili?

Hayallerimi gerçekleştirmek, hedeflerim peşinde koşmak istediğim için ve gelişen teknoloji sistemlerinin bu yolda ilerlemesi en azından “Python” hakkında bir fikir sahibi olmam gerektiğini anladım.

Google, Youtube, Netflix, Yahoo gibi teknoloji devleri Python diline ihtiyaç duymaları, geleceğim ve kariyerim için önemli bir etken olacağını düşünmemden dolayı artık python kategorisinde çeşitli rehber içerikleri ve proje konularına yer vereceğim.

Python Çalışma Mantığı Nasıldır?

Python dilini, diğer programlama dillerinden ayırarak önlerine geçmesini ve hızlı bir dil olmasını sağlayan temel özelliği çalışma mantığının altında yatmaktadır.

Bu çalışma mantığı diğer programlama dillerinin aksine yazmış olduğumuz programın derlenmeye ihtiyaç duymadan çalışmaya hazır olmasıdır. Bu nedenle python ile yazmış olduğumuz bir programın çalışması oldukça hızlıdır. Burada atlanılmaması gereken olay “derlenme” olayıdır. Derlenme olayından kasıt ise yazmış olduğumuz kodlar makine diline çevrilmemesi sadece python dilinin yorumlayıcısının anlayacağı kodlara çevrilme olayıdır. Bu yüzden programımız daha hızlı bir hale gelir.

Teorik olarak çalışma mantığı hakkında bir fikir sahibi olduğumuza göre artık python programlama dilinin kullanım alanlarına göz atabiliriz.

Python Dili Çalışma Mantığı
Python Çalışma Mantığı

Python Dilinin Kullanım Alanları

Python Programlama Dili, syntax yapısı, nesne yönelimli bir dil olmasının sağlamış olduğu çeşitli avantajlar ve içerisinde barındırdığı yüzbinlerce farklı kütüphaneler sayesinde çok farklı alanlarda python dili kullanılarak projeler geliştirilir. Geliştirme yapılabilecek kategorilerin genel hatları ise şu şekildedir:

  • Makine Öğrenmesi,
  • Veri Analizi,
  • Güvenlik Uygulamaları,
  • Oyun Geliştirme,
  • Web Uygulamaları (Flask),
  • Akıllı Ev Sistemleri Uygulamaları (Raspberry Pi),
  • Kullanıcı Arayüzü Geliştirme ve
  • Ses veya Video tabanlı uygulama geliştirme (Netflix)

Tabii, Python dilinin içerisinde barındırdığı kütüphane çeşitliliği sonucunda yapabileceğimiz geliştirmeler, uygulamalar artabilir ve çeşitlilik kazanabilir.

Python Dilinin Avantajları ve Dezavantajları

Her programlama dilinde olduğu gibi bazı avantajlar ve dezavantajlar python dili içinde geçerlidir. İsterseniz python yapısını daha yakından tanıyabilmek için avantajlarını ve dezavantajlarını incelemeye başlayabiliriz. 🕵🏻‍♂️

Python Dilinin Avantajları

  • Yazılım hayatına yeni atılıyorsanız ve bir programlama dili öğrenmek istiyorsanız python dilinin kullanımı ve öğrenilmesi diğer dillere göre daha kolaydır.
  • Syntax yapısı esnek ve rahat bir kullanım imkanı sağlar.
  • Açık kaynaklı paylaşılan eski bir programlama dili olmasından dolayı içerisinde çok fazla kütüphane bulunur.
  • Öğrenim konusunda ihtiyaç duyacağımız bir çok kaynak ve dokümantasyona sahiptir.
  • Windows, MacOS, Linux gibi bir çok işletim sisteminde çalışabilir.
  • İş imkanları oldukça geniş bir alana yayılmaktadır.

Python Dilinin Dezavantajları

  • Makine dili ile çalışan sistemler için uygun bir tercih değildir.
  • Başka bir programlama dilinden Python’a geçiş yapıldığında syntax’ı çözmek zaman alır.
  • Just In Time optimizasyon yapısına sahip olmadığından dolayı Java, C++ ve C gibi dillere göre biraz daha yavaş kalabilir.

Python Programlama İçin Kullanılacak IDE’ler Nelerdir?

Bir yazılımı geliştirmek istediğimiz zaman gelişmiş olanaklara sahip, çeşitli imkanları bizlere sunan geliştirme arayüzü olarak geçen IDE sistemlerini kullanabiliriz.

Geliştiricilerin python dili üzerinde en çok tercih ettiği IDE sistemleri şunlardır:

  • PyCharm,
  • Visual Studio Code,
  • Atom,
  • Sublime Text,
  • Spyder ve
  • Pydev.

Benim kuracağım ve ilerleyen konularda kullanacağım IDE ise JetBrains şirketinin çıkartmış olduğu PyCharm olacaktır.

Teorik bilgilerin yoğun geçtiği bu tanıtım içeriğimizi “Python Kurulumu” rehber içeriğimiz takip edecektir. Eğer “Python Nedir” sorusuna farklı bir kaynaktan cevap arama isteğiniz oluşursa sizlere Python Yazılım Vakfının hazırlamış olduğu tanıtım sitesini öneririm. İlgili içeriğe buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 👀

Unutmayın, aklınıza takılan herhangi bir soruyu ya da konuların nasıl işlenmesini istediğinizle alakalı önerilerinizi aşağıda bulunan yorum yap kısmından bana iletebilirsiniz. 👍🏻💬👋🏻

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap