İlginizi Çekebilir
featured
  1. Ana Sayfa
  2. Python
  3. Python İçin En İyi IDE Seçimi Nasıl Yapılır?
Trendlerdeki Yazı

Python İçin En İyi IDE Seçimi Nasıl Yapılır?

Yeni maceralara yelken açmış olduğumuz “Python” kategorisinde dil yapısını öğrenmek, projelerimizi hayata geçirmek için kod yazmamız gerekmektedir. Bu yazacağımız kod bloklarını da bir editör yardımı ile oluşturmamız, muhafaza etmemiz ve yazılan kod bloklarını çalıştırmamız gerekiyor.👨🏻‍🏫

Tüm bu işlemleri gerçekleştirmek için kullanacağımız IDE yapısını seçerken aklımızı kurcalayan sorulara cevap vermek için “Python İçin En İyi IDE Seçimi Nasıl Yapılır?” isimli bir rehber içerik oluşturmak istedim. Bu sayede hem kendim hem de sizler için en uygun IDE yapısını tanıyacağız.🎓👍🏻

Öncelikle IDE kavramının ne anlama geldiği konusunda bir açıklayıcı tanımlama gerçekleştirerek, seçim esnasında beklenti yapımızı bu tanımlama esaslarına göre oluşturabilelim.

IDE Nedir?

IDE, Türkçede “Tümleşik Geliştirme Ortamı” olarak bilinen Integrated Development Environment yapısının kısaltılmış halidir. Yazılım projeleri geliştirmek için gereken temel araçları içerisinde barındıran tam teşekküllü uygulamalardır. Bu uygulamalar yalnızca yazmış olduğumuz kod bloklarını işlemez aynı zamanda yazmış olduğumuz kod satırında oluşan hataları tespit eder, tespit ettiği hataları ayıklar ve yazılımcıya bu konuda geri dönüşler oluşturur. 👨🏻‍💻🧠

Teorik olarak IDE kavramını anladığımızı düşünüyorum. Fakat henüz “Python İçin En İyi IDE Seçimi Nasıl Yapılır?” sorusuna cevap niteliğinin oluşmadığını düşünüyorum. Bu yüzden kullanabileceğimiz IDE yapılarını daha yakından tanımak için bir sonraki aşamamıza geçiş yaparak python için popüler olan ide yapılarını tanıyalım.

Python İçin En İyi IDE Hangisidir?

Rehber sonunda sizlere bazı sorular sorarak “Python İçin En İyi IDE Seçimini” kararlaştırmaya çalışacağım. Bunun için sizlere python için popüler olan ide yapıları hakkında bazı bilgiler vererek doğru bir tercih yaparak “Python” öğrenmeye ilk adımımızı atacağız.

Tabii, bu ilk adımdan önce bilgisayarınıza python kurulumunu gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bunun için daha önce yayınlamış olduğum “Python Kurulumu Nasıl Yapılır” isimli içeriğime emrecelen.com.tr/python-kurulumu-nasil-yapilir/ bu bağlantıyı takip ederek ulaşabilir ve kurulum için gerekli adımları öğrenebilirsiniz. 🧑🏻‍🎓👨🏻‍🎓

Hazırsanız python için popüler ide yapılarını yakından tanımaya başlayalım. 👨🏻‍🏫

1 – IDLE

IDLE, tamamen python ile yazılmış, python ile birlikte gelen çapraz platform desteğine sahip açık kaynak kodlu bir kod düzenleyicisidir. IDLE ismi, Python dilinin yaratıcısı Guido Van Rossom’un sevmiş olduğu bir televizyon şovu Monty Python’un kurucu üyelerinden Eric Idle’ı onurlandırmak için tercih edilmiştir.

Kullanımı oldukça kolay, python öğrenmeye başlamak için uygun bir tercih olacaktır.

İşletim SistemiÜcretiDetaylı Bilgi
Linux, Winodws, macOSÜcretsizBuraya Tıklayabilirsiniz.
Python IDLE Kullanımı
Python IDLE

2 – Atom

Atom, bir çok yazılım dilini destekleyen açık kaynaklı çapraz platform IDE’si olarak kabul edilebilir. Github tarafından oluşturulması içerisinde gömülü git komutlarının kullanılmasına, paket korumaya ve üçüncü parti paket desteği sunar. Bu özelliklerinden daha çok Atom’un yazılımcılar tarafından tercih edilmesinin en büyük sebebi geliştiricisinin Github olması diyebiliriz.

İşletim SistemiÜcretiDetaylı Bilgi
Linux, Winodws, macOSÜcretsizBuraya Tıklayabilirsiniz.
Python Atom Kullanımı
Python ATOM

3 – Sublime Text

Google mühendisi tarafından geliştirilen Sublime Text, son derece popüler olan ücretli bir kod editörüdür. Daha iyi metin editörü hayali ile geliştirilen Sublime Text ile C++ ve Python geliştirilir. Fakat ek “Python” paketlerini projelerimize kurarken zorluk yaşayabiliriz.

İşletim SistemiÜcretiDetaylı Bilgi
Linux, Winodws, OS X80 $Buraya Tıklayabilirsiniz.
Python Sublime Text Kullanımı
Python Sublime Text

4 – Visual Studio Code

Visual Studio Code, tam özellikli çapraz platformlara hizmet veren bir kod düzenleyicisidir. Küçük boyutları, bilgisayar üzerinde hafif etkileri, açık kaynaklı ve geliştirilebilir bir yapıya sahip olmasından ötürü çoğu yazılımcı tarafından tercih edilmektedir.

İşletim SistemiÜcretiDetaylı Bilgi
Linux, Winodws, macOSÜcretsizBuraya Tıklayabilirsiniz.
Python Visual Studio Code Kullanımı
Python Visual Studio Code

5 – PyCharm

PyCharm, Java’da kullanmış olduğum Intelij IDEA (Jetbrains) tarafından geliştirilen platformlar arası bir IDE’dir. Diğer bahsetmiş olduğum IDE’lerden farklı olarak iki versiyonu bulunur. Pythona özel olarak üretilen PyCharm ile doğrudan geliştirmelere başlayabilirsiniz. Tabii, kullanıcı sayısının fazla olmasından dolayı herhangi bir sıkıntınızda çok çabuk bir şekilde çözüm bulabilirsiniz.

İşletim SistemiÜcretiDetaylı Bilgi
Linux, Winodws, macOSÜcretsiz / 199 $Buraya Tıklayabilirsiniz.
Python PyCharm Kullanımı
Python PyCharm

Popüler IDE’ler hakkında ufak tefek fikir sahibi olduğumuza göre artık bizim için en iyi IDE seçimini yapmaya hazırız demektir. Hazırsanız sizlere bazı sorular yöneltmek istiyorum, hadi başlayalım. 🕵🏻

En İyi IDE Seçimi İçin Cevaplamanız Gerekenler

Python üzerinde kod yazmak, projeler geliştirmek ve çeşitli dosyaları çalıştırmak istediğimiz zaman bize büyük yardımı dokunacak IDE’ler hakkında en başta doğru seçimi yapabilmek oldukça önemli bir konudur. Bu yüzden bazı başlıklara vereceğiniz cevaplar oldukça önemli kriterleri barındırmaktadır. 👨🏻‍💻

Python Bilgimiz Hangi Aşamada?

Bazı isteklerimizi başta belirlemek ve ona göre yönelmek ya da belirli bir aşamadan sonra derinlemesine python dilini öğrenmek ve projeler geliştirmek için bazı IDE seçimlerini gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Bunun için sizlere üç temel düzeyi maddeler halinde ele alarak tamamen kişisel görüşümde bazı IDE’ler önereceğim. Bu IDE’ler şöyledir:

  • Başlangıç: Python ile yeni tanışıyorsanız ve bazı karmaşık pencerelerden uzak durmak istiyorsanız kesinlikle tercihinizi IDLE yönünde kullanmalısınız. Fakat benim için uzun soluklu, gözümü yormayacak ve çeşitli konularda kod yazmama yardımı dokunacak bir seçim yapayım diyorsanız o zaman da PyCharm kullanmalısınız.
  • Orta Düzey: Bazı konuların temelini attıktan ve en azından basit algoritma projeleri geliştirdikten sonra kendinize duyduğunuz güvenin artması için kullandığınız IDE yapısını PyCharm, Sublime, Atom, Visual Studio Code gibi IDE yapıları ile değiştirebilirsiniz.
  • Üst Düzey: Artık neyin ne olduğu konusunda fikir sahibisiniz bu yüzden benim diyeceğim pek bir şey kalmıyor. Fakat tavsiyelerimi merak ediyorsanız sizlere “Orta Düzeyde” bahsettiğim IDE yapılarına ek olarak Emacs ve Vim IDE yapılarını öneririm.

Python Öğrenmemizin Sebebi Nedir?

Bazı şeylere daha kolay cevap verebilmek ve bu doğrultuda seçim yapabilmek için yola çıkarken belirlediğimiz hedefleri iyi tanımamız gerekmektedir. Bu yüzden python dilinin öğrenilmesi için aklıma gelen bazı konuları maddeler halinde vererek o konular hakkında en uygun IDE tavsiyelerinde bulunacağım.

  • Veri Bilimi & Analizi: Veriler ile haşır neşir olmak istiyorsanız seçim yapınızı farklı tercih seçimlerine yönlendirmeniz gerekmektedir. Tercih etmenizi önereceğim bazı IDE’ler ise şu şekildedir: Spyder, PyCharm Professional, Jupyter Notebook.
  • Web Geliştirmeleri: Python ile web geliştirmeleri yapmak istiyorsanız işinizi kolaylaştıracağını düşündüğüm ve takip ettiğim ünlü youtube kanallarında gözlemlediğim PyCharm Professional ve Visual Studio Code sizin için biçilmiş bir kaftan olacaktır.
  • Komut Dosyaları: Algoritmalar yazmak, kütüphaneler oluşturmak ve çeşitli kod bloklarının içerisinde uçsuz bucaksız serüvenlere çıkmak istiyorsanız sizlere Sublime Text, Atom ve PyDev editörlerini öneririm.

Hangi Bilgisayar Donanımına Sahipsiniz?

Maalesef bulunduğumuz coğrafya yüzünden çoğu kişinin sahip olduğu donanımlar bu önermiş olduğum editörler ve IDE yapılarını kaldırmayabilir. Bunun için aslında direkt bu soruyu cevaplayarak seçimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.😥

  • Kötü Bir Donanıma Sahibim: Ne yazık ki bu cevabı verenlerin sayısı oldukça fazla olacaktır. Bu yüzden sizlere bilgisayarınızın daha rahat edeceği ve sizlerin içinize sinebileceğini düşündüğüm IDE’ler şunlar olacaktır: IDLE, Atom, Sublime ve Online Editörler.
  • İyi Bir Donanıma Sahibim: Eğer cevabınız bu yönde ise sizlere PyCharm, Visual Studio Code, PyDev gibi IDE’leri öneririm.

Tabii yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevapların bütünlüğüne göre seçim yapacağınız IDE yapısını kendinize göre değiştirebilirsiniz. Unutmayın önce hedeflerinizi karşılanmasına yardımcı olacak daha sonra bilgisayarınızın rahat çalışmasını sağlayacak ve gözünüze hoş gelen bir yapıya sahip IDE seçimini gerçekleştirmelisiniz. Böylelikle içinize sinen, uzun soluklu ve uzmanlaşabileceğiniz bir IDE yapısı ile python dilini öğrenmek için ilk adımınızı atmış olursunuz.

Unutmayın, aklınıza takılan herhangi bir soruyu, konu işleyişi ile alakalı önerilerinizi ya da eleştirilerinizi aşağıda bulunan yorum yap kısmından bana iletebilirsiniz. 👍🏻💬👋🏻

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap