İlginizi Çekebilir
C# Do While Döngüsü Örnekleri
  1. Ana Sayfa
  2. C#
  3. C# Do While Döngüsü Nedir?

C# Do While Döngüsü Nedir?

Algoritmaların prensiplerini öğrenirken attığımız ilk adımlarda karşılaştığımız “döngüler” kavramının bir alt dalı olan ve çoğu kişi tarafından kullanılması bilinmeyen “C# Do While Döngüsü” kavramının detaylarına inerek kullanımı hakkında bilgi edineceğiz.

Döngüler yapısal olarak programlarımızda oluşturduğumuz kod bloklarının tekrarlanabilir işlem haline gelmesi için kullandığımız, tekrarlanabilir işlem veya döngüsel işlem olarak adlandırılan, programlarımızın belirli bir koşul altında tekrarlanmasını sağlayan yapılardır. Daha önce sizlere bu kavramı genel hatları ile “C# Döngüler” başlığı altında anlatmıştım. Bu konuya göz atarak daha farklı bir bilgi edinim deneyimi kazanmak isterseniz emrecelen.com.tr/c-sharp-donguler/ buradaki adreste tıklayarak ilgili içeriğime göz atabilirsiniz. 🔁 👀

C# Do While Döngüsü Nedir?

C# Do While Döngüsü, programlarımızın tanımladığımız koşul yapısı her ne olursa olsun en az bir kere çalışmasını sağlayan ve daha sonra koşul yapısını kontrol ederek işlemini tekrarlamayı amaçlayan bir sistemdir.

Bu tanım diğer döngü sistemlerinden farklı olduğu için teorik olarak anlaması zor gelmiş veya karmaşık düşünceler yaşamamıza sebep olmuş olabilir. Bunun önüne geçerek daha önce hazırlamış olduğum do-while döngüsünün akış şemasını aşağıda sizlerle paylaşmak ve daha sonra bu akış şemasını ele alarak bir örnek üzerinden bu döngü yapısını anlatmaya çalışacağım.🎓

C# Do While Döngüsü Nedir
C# Do While Döngüsü Akış Şeması

Akış şemasını (flowchart) bu tür içeriklerimde kullanmayı oldukça çok seviyorum. Bunun sebebi ise algoritmik düşünme yapımızın gelişmesini ve teorik olarak anlamadığımız kavramların beynimizde canlanmasına imkan veriyor. Tabii, yazılım konusunda ilk adımlarınızı atıyorsanız bu konuda zorluk çekebilirsiniz ama korkmayın. Çünkü elimden geldiğince basit ve ilerleyen zamanlarda kullanabileceğimiz bir örnek yapısından faydalanarak “C# Do While Döngüsü” kavramını akış şemasını kullanarak daha detaylı bir şekilde anlatacağım. Böylelikle hem akış şemasını anlamış hem de teorik olarak do while döngüsünü öğrenmiş olacağız. 👨🏻‍🏫💪🏻

Örneğimiz üzerinde bir kullanıcı giriş sistemini düşünelim. Bu giriş sistemi içerisinde kullanıcılar şifrelerini bir kere yanlış girmeleri durumunda 2 kere daha denemelerini sağlayacak ve tekrar aynı işlemlerin yapılmasını imkan verecek bir sistem kurmaya çalışalım.

Akış şemasına göre örneğimizi oluşturacak olursak ilk yapacağımız işlem “do” kısmının içerisine kullanıcı bilgilerini alacağımız ve bu verilerin daha sonra karşılaşmasını sağlayacağımız komut satırlarını oluşturmak olacaktır. Bu giriş sisteminin gerekli basit temelini “do” kısmında oluşturduktan sonra “while” alanına geçerek örneğimde belirttiğim hatalı işlem sonucunda tekrarlanma koşulunun tanımlamasını gerçekleştirerek projemi aslında bitirmiş olurum. Bu yapım için gerekli while koşulu basit bir şekilde while(denemeHakki <= 2) olarak tanımlanabilir.

Akış şemasından yardım alarak tanımladığım örnek yapısının sonucunda C# Do While Döngüsü konusunda bazı şeyler aklımızda şekillenmeye başlamış ve teorik olarak “C# do while döngüsü nedir” sorusuna cevap vermiş olduğumuzu düşünüyorum. Tabii elimizdeki bu bilgileri nasıl değerlendireceğimizi ve kullanacağımızı henüz bilmiyoruz. Bunun için işin mutfağına gireceğimiz ve elimizdeki bu bilginin nasıl kullanacağını öğreneceğimiz “C# Do While Döngüsü Kullanımı” başlığına geçiş sağlayabiliriz. Daha sonra bu bilgileri kullanarak kendi örneklerimizi oluşturacağız ve çıktılarını inceleyeceğiz.👨🏻‍🍳🎓👨🏻‍💻

C# Do While Döngüsü Kullanımı

C# Do While Döngüsü Kullanımı, yukarıdaki örnekte bahsettiğim gibi diğer döngü sistemleri gibi çalışma prensibine sahip olmayan do while döngü yapısını bu kadar kısa ve basit bir şekilde tanımlayabiliriz. Önce “do” alanında yapacağımız işlemi tanımlarken daha sonra döngümüzün kontrollerinin sağlanacağı, “while” kısmında ise koşul yapımızın tanımlanması gerçekleştirilir.

Bu teorik bilgiyi kod içerisinde gözlemlemek isterseniz aşağıdaki kod editörünü inceleyebilir ve yapının kullanımı hakkında bir fikre sahip olabilirsiniz.

do{
    /// Komut satırı #1
    /// Komut satırı #2
    /// Komut satırı #3
} while (kosulYapisi);

Öğrendiğimiz bilgileri nasıl kullanacağımızı öğrendiğimize göre artık işin eğlenceli kısmı olan, kod yazacağımız ve c# do while döngüsü konusunu tamamen öğreneceğimiz son aşama olan “C# Do While Döngüsü Örnekleri” başlığına geçiş yapabiliriz.

C# Do While Döngüsü Örnekleri

C# Do While Döngüsü Örnekleri, genellikle standart hale gelmiş belirli bir değerden başlayarak başka bir değere kadar çıktı sağlayan ya da aynı işlemin string bir değer döndürmesini sağlayan yapılardan oluşmaktadır. Bu durum bakış açılarını körelteceğini ve konuyu sadece anlık olarak kavrayabilmemizi sağladığını düşündüğümden dolayı örnek yapılarımı daha işlevsel bir yapıya sokmayı ve ilerleyen zamanlarda kullanabileceğimiz yapıların küçük çaplı prototiplerini yapmaya çalışarak uygulayacağım.

Bu örneklerimizden ilki akış şemasını anlatırken kullandığım kullanıcı giriş sistemi olsun. Bu kullanıcı giriş sisteminde akış şemasında belirttiğim gibi kullanıcıdan çeşitli değerler alınsın ve sorgulansın. Bu işlem ilk turda yanlış gerçekleşirse kullanıcıya bilgilerini doğru girmesi için 2 hak daha verilsin ve bu doğrultuda işlemlerin tekrarlanması sağlansın.

Bu c# do while döngüsü örnek yapımızı kod yapısına uyarlarken uyguladığım aşamalar ise şu şekildedir:

  1. İlk aşama olarak sisteme giriş yapacak kullanıcının bilgilerini almak, karşılaştırmak için kullanabileceğim ve koşul yapıma dahil edeceğim verilerin değişken tanımlamalarını gerçekleştirdim.
  2. Değişkenlerimi tanımladıktan sonra do while döngüsünün inşaatına başladım ve kullanıcıdan gerekli bilgilerin talebinde bulundum.
  3. Kullanıcıdan aldığım bu bilgileri kontrol ettirebilmek için basit bir if-else kontrol yapısı oluşturdum.
  4. Bu yapımdan sonra eğer işlemim hatalı olursa döngümün devam edebilmesi için while alanının koşul yapısını belirledim ve programımı çalıştırdım.

Bu aşamaları uyguladıktan sonra kod yapım aşağıdaki hale geldi.

namespace DoWhileApp
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            string kAdi = "admin", kSifre = "root",ayrac = new string('-',6), checkAd, checkSifre;
            int denemeHakki = 3, denenHak = 1;
            Console.WriteLine("{0}\n< C# Do While Döngüsü Örnekleri #1 >\n{1}", ayrac, ayrac);
           do {
                Console.Write("-> Kullanıcı Adını Girin: ");
                checkAd = Console.ReadLine();
                Console.Write("-> Kullanıcı Şifresini Girin: ");
                checkSifre = Console.ReadLine();
                if (kAdi.Equals(checkAd) && kSifre.Equals(checkSifre))
                {
                    Console.Write("{0}\n-> İşlem Başalarılı, Tebrik ederim sisteme giriş yaptınız.\n{1}", ayrac, ayrac);
                    break;
                }
                else if (denemeHakki == denenHak)
                    Console.Write("{0}\n-> Deneme hakkınız bitti hesap donduruldu. Mail adresinizi kontrol edin.\n{1}",ayrac,ayrac);
                else
                    Console.Write("{0}\n", ayrac);
                denemeHakki--;
            } while (denenHak <= denemeHakki);
        }
    }
}

Kod Çıktısı:

C# Do While Döngüsü Nedir
C# Do While Döngüsü Örnekleri #1

Oldukça işlevsel, farklı ve kullanışlı bir örnek oluşturduğumuzu düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda form yapısına geçiş yaptığımızda, basit bir otomasyon düzenlerken bu tarz yapılar oluşturacağız. Bu yüzden bu farklı örnek yapısını tekrardan ele alarak konuyu daha iyi kavrayabilmek için bir örnek daha oluşturalım.

Bu örneğimizde ise yine aynı mantıkta fakat daha eğlenceli bir sistem düşünerek ilerlemek istiyorum. Sistemde yine kullanıcıya belli bir sayıda tahmin hakkı verilecek ve programın başlangıcında üretilen random değerin tahmininde bulunması istenilecek olsun. Böylelikle hem örneğimizin tekrarını yaparken hem de eğleneceğimiz bir program geliştirmiş olacağız. 🔗🎮

Bu örneğimizi yaparken ise uyguladığım aşamaları yine sizinle aşağıda maddeler ile paylaşmak istiyorum. Bu aşamalar şu şekildedir:

  1. Kullanıcın tahmin edeceği değeri saklayacağım, random oluşturduğum değeri tutacağım ve deneme hakkı tanımlayacağım çeşitli değişkenlerin tanımlamasını yaparak örneğimin ilk adımını attım.
  2. Bu adımdan sonra Random sınıfının tanımlanmasını gerçekleştirdim ve program başlatıldığında oluşacak bir tanımlama gerçekleştirdim.
  3. Bu tanımlama işlemlerimden sonra do while döngüsünü oluşturarak kullanıcın tahmin yapmasını istedim. Tahmin etme işleminden sonra değerlerin kontrolünü sağlayarak gerekli çıktıların verilmesini sağlayan if-else kontrol yapısını oluşturdum.
  4. Son olarak ise programımın tekrarlanma işleminin koşul yapısını belirleyen while tanımlamasını gerçekleştirerek örnek uygulamamı bitirdim.

Bu işlemlerden sonra kod yapım aşağıdaki hale geldi.

namespace DoWhileApp
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            int value, checkValue, count = 1, total = 5;
            string mark = new string('-', 6);
            Random random = new Random();
            value = random.Next(10);
            Console.WriteLine("{0}\n< C# Do While Döngüsü Örnekleri #2 >\n{1}",mark, mark);
            do
            {
                Console.Write("-> Lütfen Bir Tahminde Bulunun: ");
                checkValue = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
                if (value == checkValue)
                {
                    Console.Write("{0}\n-> Tebrik ederim. {1}.deneme hakkında doğru tahminde bulundunuz.\n{2}", mark, count, mark);
                    break;
                }
                else if (count == total)
                    Console.Write("{0}\n-> Üzgünüm deneme hakkınız bitti. Tahmin etmeniz gereken değer {1} olacaktı.\n{2}", mark, value, mark);
                else
                    Console.Write("{0}\n", mark);
                count++;
            } while (count <= total);
               
        }
    }
}

Kod Çıktısı:

C# Do While  Döngüsü Örnekleri
C# Do While Döngüsü Örnekleri #2

Örneklerin çözümü, yapılan tanımlamalar ve kullanım yöntemlerinin anlatımı ile C# Do While Döngüsü Nedir sorusuna güzel bir cevap oluşturduğumuzu düşünüyorum. Eğer aklınıza takılan bir soru veya konu işleyişi hakkında bir öneride bulunmak isterseniz aşağıda bulunan yorum yap kısmından benimle iletişime geçebilirsiniz. Daha farklı bir kaynaktan Do While kavramını incelemek isterseniz ise Microsoft tarafından hazırlanmış ilgili rehber içeriğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 👋🏻

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap