İlginizi Çekebilir
Java While Kullanımı
  1. Ana Sayfa
  2. Java
  3. Java While Döngüsü Nedir?

Java While Döngüsü Nedir?

Programlamanın temel noktalarından birisi olan “döngüler” kavramını ele alarak “Java While Döngüsü Nedir” sorusuna bir cevap arayacağız.

🔄 Programlarımızın temel yapılarını oluşturmamızda çoğu zaman kolaylık sağlayan döngüsel işlem veya tekrarlı işlem olarak adlandırılan, kod yapımızı bir koşul doğrultusunda tekrarlayarak çalıştırma prensibini daha önce “Java’da Döngüler” başlığı altında anlatmıştım. Döngüler konusunda genel bir bilgi edinimi isterseniz ilgili içeriğime göz atmanızı tavsiye ederim.👀

Java While Döngüsü Nedir?

Java While Döngüsü, algoritmalarımızı oluştururken belirli bir koşul doğrultusunda bazı işlemlerin tekrarlanmasını istediğimiz zaman kullandığımız kelime anlamı olarak “olduğu müddetçe” anlamına gelen bir kavramdır.

Teorik bilgisini anlayamamış veya aklınızda kavramsal olarak canlandıramamış olabilirsiniz. Bu yüzden java while döngüsünün çalışma prensibini daha kolay anlayabileceğimiz ve aklımızda bazı şeylerin şekillenebilmesine yardımcı olacağını düşündüğüm bir diyagram göstermek istiyorum.

Java'da while döngüsünün akış şeması
Java While Döngüsü

Bu diyagram görselimizde while döngüsünün çalışma prensibini görüyoruz. Bir örnek oluşturarak hem diyagramımızın çalışma mantığını hem de teorik bilgiyi aklımızda şekillendirmeye çalışalım.

Programlarımızda dizi elemanları içerisinde dolaşmak istediğimiz zamanlar olabilir. Böyle bir isteğimiz olduğu zaman basit bir döngü sistemi kurarak işlemimizi gerçekleştirebiliriz. Bu isteğimizi örnek olarak düşünerek yukarıdaki görseli yakından tanımaya çalışalım.

Görselimizdeki “başla” kısmında döngü sistemini yazdığımız kod satırına kadar programımızın çalıştığını ve döngüyü çalıştırmak için hazır olduğunu gösteren alandır. Bu alandan sonra döngümüz çalışmaya başlar ve içerisindeki koşulun kontrolü sağlanır. Bu koşul yapımız şu şekilde örneklendirilebilir: while(parametre<=dizi.length). Bu koşul doğrultusunda eğer true bir değer dönerse döngünün içerisindeki kod satırları çalışmaya ve uygulanmaya başlanır. Uygulama bittikten sonra döngü kendisini tekrar eder ta ki koşulun sağlanmayıp döngü içerisinde false değeri dönene kadar. 👨🏻‍💻

Java While Döngüsü kavramının aklımızda bir şekilde canlandığını ve teorik olarak bir bilgimizin oluştuğunu düşünüyorum. Bu yüzden bir sonraki aşamaya geçerek işin mutfağı olarak gördüğüm “kod yazma” bölümünden önce elimizdeki malzemeleri nasıl kullanacağımızı tanımak için “java while kullanımı” başlığını incelemeye başlayalım. 🔎🔄

Java While Kullanımı

Java While Kullanımı, oldukça kolay ve yapısı ile diğer döngü sistemlerinden ayırt edici özellikleri ile ön plana çıkan bir yapıya sahiptir.

while(kosulTanimlanmasi){
    // Kod satırı,
    // Kod satırı,
    // Daha çok kod satırı.
}

Döngü sisteminin kullanımı yukarıda göreceğiniz gibi oldukça basit bir yapıdadır. Program bu yapı ile karşılaştığında öncelikle yapımızın bir döngü olduğunu tanımlar ve döngümüzün içerisindeki koşul yapısının kontrolünü gerçekleştirir. Kontrol sonucunda geriye döndürdüğü boolean değer sonucunda programımız çalışır ya da çalışmaz.

Java While Döngüsü Örnekleri

While Döngüsünün Kullanımı hakkında bir fikre sahip olduğumuza göre artık rehber konularında en çok sevdiğim, çoğu zaman elimizi kirleteceğiz olarak tanımladığım “kod yazma” işlemine başlayabiliriz.

Java While Döngüsü Örnekleri, yapısal olarak çoğu zaman standartlaşmış belirli aralıklara sayılar yazdırılmaya veya belirli bir adette bir şeyler yazdırılarak anlatılır. Ben ise bu başlıkta biraz daha bu seviyeyi geçerek, işlevselliğini gösterebileceğimi düşündüğüm ve yapısal olarak ince noktalara değineceğim bir örnek şablonu oluşturmak istiyorum. 🎓

İlk java while döngüsü örneğimiz içerisinde belirleyeceğimiz bir değerin tam bölünmesine imkan sağlayan değerlerin not alınmasını ve bu değerlerin toplanmasını daha sonra elde ettiğimiz bu sonucu ekranımıza yazdırılmasını isteyeceğimiz bir örnek uygulama gerçekleştirelim.

Bu örnek için yapacağım gerekli adımlar şu şekildedir:

  1. Örneğim içerisinde belirttiğim koşulları sağlamak ve çeşitli işlemleri gerçekleştirebilmek için “int” veri tipinde bazı değişkenler tanımladım.
  2. Tanımladığım bu değişkenler sonucunda örneğimdeki sorgulamayı gerçekleştirebilmek adına bir “while” döngüsü oluşturdum. Bu döngü x değerinden başlayarak y değerine kadar gidecek bir yapıdadır.
  3. Daha sonra döngü içerisinde tam bölümleri kontrol edebileceğim bir “if-else” kontrol yapısı oluşturdum.

Bu adımlar sonrasında oluşturmuş olduğum kod yapısı şu hale geldi:

public class Main {
    public static void main(String[] args) {
        int ustDeger = 40, altDeger = 1, toplamDeger = 0, toplamBolenSayisi = 0;
        System.out.println("------\n< Java While Döngüsü Örnekleri #1 >\n------");
        while(altDeger<=ustDeger){
            if(ustDeger%altDeger == 0){
                System.out.println("-> [ "+ustDeger+" ] sayısı [ "+altDeger+" ] değerine tam bölünür.");
                toplamDeger += altDeger;
                toplamBolenSayisi += 1;
            }
            if(altDeger==ustDeger)
                System.out.println("------\n-> İşlem sonucunda [ "+ustDeger+" ] sayısı "+toplamBolenSayisi+" kere tam bölündü.\n-> Bu değerlerin toplamı: "+ toplamDeger+"\n------");
            altDeger++;
        }
    }
}

Kod Çıktısı:

Java While Döngüsü Nedir
Java While Döngüsü Örnekleri #1

Yeni bir örnek daha oluşturarak java while döngüsü kavramını iyice anlamlandırmaya ve farklı bir bakış açısı kazanmaya çalışalım. Bu örnek sistemimizi biraz daha ilgi çekici bir hale getirmek için basit bir tahmin oyunu projesi oluşturalım. Bu örneği oluştururken izlediğim aşamaları aşağıdaki maddelerden aşama aşama inceleyebilirsiniz. 🎮🔄

  1. İlk adım olarak, değerlerimin tutulacağı ve kullanıcıdan değer alabilmek adına “int” veri tipinde değişkenler ve döngümün devam edip etmeyeceğinin kontrolünü sağlayacak bir “boolean” veri tipinde değişken tanımlaması gerçekleştirdim.
  2. Kullanıcıdan klavyeden veri talebinde bulunabilmek için “Scanner” sınıfının tanıtımını gerçekleştirdim.
  3. Daha sonra tahmin edilecek değerin her program çalıştığında rastgele bir şekilde oluşmasını istediğimden dolayı “Random” sınıfının tanımlamasını gerçekleştirdim.
  4. Bu işlemlerimi gerçekleştirdikten sonra son aşama olarak döngümü kurdum ve sorgulamaları kontrol edebileceğim bir if-else yapısı oluşturdum.

Bu işlemlerden sonra programımın son hali aşağıdaki hale geldi.

import java.util.Random;
import java.util.Scanner;

public class Main {
    public static void main(String[] args) {

        int randomValue,checkValue,count = 1;
        boolean checkWhile = true;

        Scanner scanner = new Scanner(System.in);
        Random random = new Random();
        randomValue = random.nextInt(10);

        System.out.print("------\n< Java While Döngüsü Örneği - Mini Tahmin >\n------\n-> İlk tahmininiz: ");
        checkValue = scanner.nextInt();
        while(checkWhile == true){
            if(randomValue == checkValue){
                System.out.print("------\n-> Tebrikler doğru tahmin.\n-> "+count+" deneme sonucunda doğru değere ulaştınız.\n------");
                checkWhile = false;
            }
            else{
                count++;
                System.out.print("------\n-> Yeni bir tahmin yapın: ");
                checkValue = scanner.nextInt();
            }
        }
    }
}

Kod Çıktısı:

Java Tahmin Oyunu (While Döngüsü)
Java While Döngüsü Örnekleri #2

Java While Döngüsü Nedir sorusuna cevap verdiğimiz ve çeşitli örnekler oluşturduğumuz içeriğin sonuna geldik. Eğer daha farklı bir bakış açısı ile konuyu incelemek isterseniz Oracle tarafından hazırlan rehber içeriğine buraya tıklayarak ulaşabilir ve göz gezdirebilirsiniz. Unutmayın aklınıza takılan bir soru işaretini veya konu işleyişi hakkında önerinizi aşağıda bulunan yorum yap kısmından bana iletebilirsiniz.👋🏻

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap