İlginizi Çekebilir
C# While Kullanımı
  1. Ana Sayfa
  2. C#
  3. C# While Döngüsü Nedir?

C# While Döngüsü Nedir?

Algoritmaların temel konularından birisi olarak kabul edilen “döngüler” kavramının bir alt dalı olan “C# While Döngüsü” kavramına göz atacağız.

Tekrarlanabilir işlem ağı oluşturmamıza imkan veren ve bu süreç boyunca kolaylık sağlayan döngüsel işlem, tekrarlı işlem ya da döngüler olarak adlandırılan, programlarımızın bir koşul doğrultusunda tekrarlanarak çalıştırılma olayını daha önce “C# Döngüler” başlığı altında anlatmıştım. Bu konu hakkında daha genel bir bilgi edinim deneyimi sağlamak isterseniz ilgili içeriğime göz atmanızı tavsiye ederim. 🔁👀

C# While Döngüsü Nedir?

C# While Döngüsü, programlarımızda oluşturmuş olduğumuz algoritmaları belirli bir koşul doğrultusunda tekrarlanabilir bir yapıda oluşturmak isteyebiliriz, bu isteğimizi kelime anlamı olarak “olduğu müddetçe” anlamına gelen kavrama while döngüsü denilmektedir.

Teorik bilgiyi aklınızda canlandıramamış olabilir veya bu tanım size karmaşık gelmiş olabilir. Bunun için daha önce hazırlamış olduğum while döngüsünün akış diyagramını aşağıda sizlerle paylaşacağım ve daha sonra bu akış diyagramını ele alarak bir örnek üzerinden tekrardan açıklayıcı bir tanım yapmaya çalışacağım.

C# While Döngüsü Nedir
C# While Döngüsü

Yukarıda paylaşmış olduğum akış diyagramı görselinde bir while döngüsünün çalışma prensibini anlayabiliriz. Tabii, yazılım konusunda ilk adımlarınızı atıyor ve yeni yeni bazı şeyleri tanımaya çalışıyorsanız bu görsel yapıda karışık gelebilir. Bunun için örneklendirerek C# While Döngüsü kavramını daha detaylı anlatmaya çalışacağım. 🎓

Örneğimiz için bir dizi düşünelim ve bu dizi içerisinde oldukça fazla verinin bulunduğunu ve bizimde bu dizi elemanları içerisinde dolaşarak çeşitli sorgulamalar gerçekleştirmemizin gerektiğini düşünerek yola çıkalım.

Akış diyagramının başında bulunan “başla” kısmı programımızın döngüyü oluşturduğumuz kısma kadar çalıştığını ve çalıştırma sırasının ilgili döngü satırına ulaştığını ifade eder. Çalıştırma işlemi başladıktan sonra programımız döngü sistemimizin nasıl bir yapıda olduğunu anlamlandırabilmek için döngü önünde kullandığımız keyword yani “while” kısmına bakar ve daha sonra döngümüzün çalışması için belirttiğimiz koşulu kontrol etmeye çalışır.
Örneğimiz içerisinde kullanacağımız while döngüsünün koşul yapısı şu şekilde örneklendirilebilir: while(prm <= array.length). Bu koşul yapımız döngü başlangıcında kontrol edilir ve eğer koşul sağlanıyorsa true değer döndürerek döngümüzün çalışmasını sağlar. Döngü içerisindeki kod satırlarımız sonlandığında tekrardan koşul yapısı kontrol edilir. Bu işlem koşulun sağlanmadığı, false veya break komutlarının kullanıldığı sürece kadar devam eder. 👨🏻‍💻

C# While Döngüsü kavramının aklımızda bir şekilde canlandığını ve teorik olarak “C# while döngüsü nedir” sorusuna cevap vermiş olduğumuzu düşünüyorum. Fakat işin mutfağına girmeden, elimizdeki malzemeyi tanımadan tam anlamıyla bu kavramları öğrenmiş anlamında olmayacağımızı da biliyorum. Bu yüzden elimizdeki malzemelerin nasıl kullanacağımızı öğreneceğimiz bir sonraki aşama olan “C# While Kullanımı” başlığına geçiş sağlayabiliriz. 👨🏻‍🍳🎓

C# While Kullanımı

C# While Kullanımı, yapısal olarak diğer döngü sistemlerinden daha kolay ve ayırt edici basit bir kaç tanımlama ile birlikte tanımlanarak kullanılır.

while(kosulTanimlanmasi){
    // Kod satırı,
    // Kod satırı,
    // Daha çok kod satırı.
}

While döngü sistemimizin kullanımı diğer döngü sistemlerinden aksine bir koşul kontrolü oluşturularak tanımlanır. Bu koşul yapısı sonucunda döngü sisteminin çalışması için boolean bir değer döner ve döngü sistemi çalıştırılır.

C# While Döngüsü Örnekleri

Elimizdeki malzemeleri tanımladığımız ve kullanım yolunu öğrendiğimize göre artık elimizdeki malzemeyi değerlendireceğimiz aşama olan “kod yazma” bölümüne geçebiliriz.

C# While Döngüsü Örnekleri, çoğu zaman standartlaşmış örnekler kullanılıyor. Bu örneklerde genellikle belirli aralıklarla sayıların yazılmasına veya belirli bir adette string, int veri türünde değerler yazdırılır. Ben ise bu başlık altında biraz daha farklılığa giderek daha işlevselliğe yönelik c# while döngüsü örnekleri oluşturmayı düşünüyorum. 👨🏻‍🏫

İlk C# while örneğimiz içerisinde kullanıcıdan talep edeceğimiz “int” veri tipine ait bir değeri alarak bu değerin tam bölenlerin kontrolünü sağlayalım. Bu kontrol sonucunda ortaya çıkan değerlerin toplamını ve daha sonra kaç adet tam böleni olduğunu konsol üzerinde gösteren bir uygulama örneği oluşturalım.

Bu belirttiğim c# while döngüsü örneğini gerçekleştirmek için uyguladığım adımlar şu şekildedir:

  1. İlk adım olarak kullanıcıdan değer alabilmek ve aldığımız değer sonucunda elde ettiğimiz verilerin işlemlerini gerçekleştirerek hafıza içerisinde bir yerde tutabilmek için bazı değişkenler tanımladım.
  2. Daha sonra kullanıcıdan sorgulanmasını istediği tam sayıyı girmesini belirttiğim bir ekran çıktısı ve daha sonra kullanıcıdan veri alma işlemini gerçekleştiren tanımlamalar yaptım.
  3. Bu tanımlama işlemlerinden sonra while döngümü oluşturarak gerekli koşul yapısının tanımlanmasını ve değerlerin tam bölünüp bölünmediğinin kontrolünü sağlayacak if-else yapısını oluşturdum.

Bu adımlardan sonra ortaya çıkan kod yapısı aşağıdaki editörde gördüğünüz hale geldi.

namespace WhileApp
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            int max, min=1, sum = 0, totalValue=0;
            string mark = new string('-', 6);
            Console.WriteLine("{0}\n< C# While Döngüsü Örnekleri #1 >\n{1}", mark, mark);
            Console.Write("-> Kontrol edeceğiniz bir tam sayı girişi yapın: ");
            max = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
            Console.WriteLine(mark);
            while(min <= max)
            {
                if (max % min == 0)
                {
                    Console.WriteLine("-> [{0}] sayısı [{1}] değerine tam bölünür.",max,min);
                    totalValue += min;
                    sum += 1;
                }
                if (min == max)
                    Console.WriteLine("{0}\n-> İşlem sonucunda [{1}] sayısı {2} kere tam bölündü.\n-> Bu değerlerin toplamı: {3}\n{4}", mark, max, sum, totalValue, mark);
                min++;
            }
        }
    }
}

Kod Çıktısı:

C# While Döngüsü Nedir
Java While Döngüsü Örnekleri #1

Yapmış olduğumuz bu örneği biraz daha geliştirerek c# while kullanımı hakkında daha farklı bir bakış açısı kazanmaya çalışalım. Bu örneğimiz üzerinde yine kullanıcıdan bir değer girmesini fakat bu sefer kullanıcının gireceği değere olan sayıların çift olmalarını ve 8 değerine tam bölünebilme koşulunu sağlayan değerlerin tespit edilmesini isteyelim. Bu koşul sonucunda elde edilen değerler bir diziye kayıt altına alınsın ve bulunan değerlerin toplamı konsol ekranına gösterilsin.

Bu örnek için uygulayacağım aşamalar ise şu şekildedir:

  1. İlk adım olarak temel değişkenlerimin tanımlamasını gerçekleştirdim ve verilerimi hafızada tutabilmek için bir ArrayList tanımlaması gerçekleştirdim.
  2. Tanımlama işlemlerimi gerçekleştirdikten sonra koşul yapımı oluşturacak ve gerekli kontrollerin sağlanması için ihtiyaç duyduğumuz ilk veriyi kullanıcıdan talep etmek için bir ekran çıktısı veriyorum.
  3. Kullanıcıdan aldığımız veriyi “while” döngüsü içerisinde koşula bağlayarak gerekli kontrollerin sağlanabileceği if-else yapısı oluşturdum ve gerekli verilerin kayıtlarını ve ekran çıktılarını konsol ekranına gösterdim.

Gerekli işlemlerim bittikten sonra kod yapım aşağıda göreceğiniz hale gelmiştir.

using System.Collections;

namespace WhileApp
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            int value, minValue = 1, totalValue = 0;
            string mark = new string('-', 6);
            ArrayList arrayList = new ArrayList();
            Console.WriteLine("{0}\n< C# While Döngüsü Örnekleri #2 >\n{1}", mark, mark);
            Console.Write("-> Kontrol edilmesini istediğiniz en üst tam sayı değerinin girişini gerçekleştirin: ");
            value = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());

            while (minValue <= value)
            {
                if (minValue % 2 == 0 && minValue % 8 == 0)
                {
                    arrayList.Add(minValue);
                    totalValue += minValue;
                }
                if (minValue == value)
                {
                    Console.Write("{0}\n-> Koşulları Sağlayan Dizi Elemanları: ", mark);
                    foreach (int v in arrayList)
                        Console.Write("[{0}] ", v);
                    Console.WriteLine("\n{0}\n-> Dizi Elemanlarının Toplam Değeri: {1}\n{2}",mark,totalValue,mark);
                }
                minValue++;
            }

        }
    }
}

Kod Çıktısı:

C# While Örnekleri
C# While Döngüsü Örnekleri #2

Teorik olarak C# While Döngüsü Nedir sorusuna cevap verdiğimiz, kullanımı hakkında fikir sahibi olduğumuz ve çeşitli örnekler uyguladığımız bir rehber içeriğimizin daha sonuna geldik. Eğer C# While Döngüsü hakkında farklı kaynaklardan bilgi edinmek isterseniz Microsoft tarafından hazırlanan ilgili rehber içeriğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Unutmayın aklınıza takılan herhangi bir soruyu ya da konu işleyişi hakkında önerilerinizi aşağıda bulunan yorum yap kısmından bana iletebilirsiniz. 👋🏻

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap