İlginizi Çekebilir
C# String Metodları
  1. Ana Sayfa
  2. C#
  3. C# String Metotları Nedir?

C# String Metotları Nedir?

Projelerimizde en çok kullandığımız veri türü olan string sınıfını ele alacağım bu içeriğimiz içerisinde C# string metotları hakkında örnekler üzerinden anlatım gerçekleştireceğim.

Daha önceki konu anlatımlarımda sıklıkla kullandığım ve anlatmayı unuttuğumu fark ettiğim string sınıfının ne işe yaradığını aşağıdaki başlık üzerinde gelin birlikte inceleyelim. 👀

C# String Sınıfı Nedir?

C# String sınıfı, bir dizi metin (char) karakteri bir araya toplayarak metinsel değerleri tutan veri tipidir. String sınıfının sahip olduğu metotlar ile metinsel değerler üzerinde işlemler gerçekleştirmemize olanak sağlar.

C# String sınıfının sahip olduğu metotlar immutable olarak adlandırılır. Yani bu sınıf içerisinde yer alan metotlar değiştirilemez. C# String metotlarını tanımadan önce basit bir string değer tanımlayarak, string veri tipini daha yakından tanıyalım.

C# String Tanımlama Nasıl Yapılır?

C# String Tanımlama işlemi diğer veri tiplerinden farklı bir şekilde gerçekleştirilmiyor. Basit bir tanımlama örneği verecek olursam:

string myBlogUrl = "https://emrecelen.com.tr";

Metinsel bir değer ataması gerçekleştirdiğimiz için String veri tipine atama yaparken çift tırnak arasında değerimizi belirtiriz. Bir diğer farkı, aslında yapısının gereği char veri tiplerinin bir araya gelerek oluşmasından meydana gelen string veri tipini dizilere benzetebiliriz. Bu benzetmeyi aklımızda canlandırmak için aşağıdaki görsele birlikte göz atalım.

C# String Sınıfı Nedir
C# String tanımlama işlemi

Programımız içerisinde bir string veri tipinde eleman tutacağım zaman programımızın hafızasında tutulma şekli yukarıdaki görseldeki gibidir. Eğer diziler konusunda bir bilginiz yoksa daha önce paylaşımını yaptığım C# Diziler Nedir? konu başlığına giderek konu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

C# String Metotları Nedir?

String metotları, metinsel tanımlamalarımız üzerinde arama yapma, karşılaştırma, değiştirme, kopyalama gibi çeşitli işlemleri yapmamıza imkan sağlar. Kullanabileceğimiz bu metot türlerini çeşitli alt başlıklar halinde örneklendirerek göreceğiz.

Genel String Metotları

En çok kullanacağımız ve genel olarak herkes tarafından sıklıkla kullanılan metotlara yer vereceğim bu başlık altında ilk bölüm içerisinde göreceğimiz metot türleri şu şekildedir:

  • Length(): Dizi yapılarında da kullandığımız bu metodu değişkenimizden sonra belirttiğimiz zaman verimizin kaç karakterden oluştuğunu gösterir.
  • Substring(Parametre): Parametre kısmında belirteceğimiz indis numarasından sonra bulunan karakterlerin işleme alınmasını sağlar. Bir diğer kullanım örneği olarak Substring(Parametre1, Parametre2) olarak tanımlama yapabiliriz, bu tanımlama sonrasında verilen değerler arasında bulunan indis elemanlarında işlemini gerçekleştirir.
  • ToLower(): İsminden de anlaşılacağı üzere metinsel verimizin karakterlerini küçük harflere dönüştürür.
  • ToUpper(): Metinsel karakterlerimizin içerisinde bulunan harfleri büyük harfe dönüştürür.

Bu tanımları aklımızda daha kolay canlandırabilmek için basit bir kullanış örneği oluşturarak kod çıktısına göz atarsak daha yararlı olacaktır.

string myName = null;
string ayrac = new string('-', 20); // İstenilen karakteri verilen değer kadar oluşturuyoruz.

Console.Write("{0}\n-> İsminizi Girin: ", ayrac);
myName = Console.ReadLine(); // Klavyeden Değer Alma
Console.WriteLine("{0}\n-> Length Metot Kullanımı: {1}\n-> Substring (Parametre) Kullanımı: {2}\n-> Substring (Parametre,Parametre) Kullanımı: {3}\n-> ToLower Kullanımı: {4}\n-> ToUpper Kullanımı:{5}\n{6}",ayrac,myName.Length,myName.Substring(5),myName.Substring(0,4),myName.ToLower(),myName.ToUpper(),ayrac);

Kod Çıktısı:

C# String Sınıfı Metotları
C# String Metotları #1

C# String metotları konumuza devam ederek genel yapıda kullanacağımız metot yapılarını listeleyelim.

  • Insert(): Değişkenimiz içerisinde belirli bir indis numarasından itibaren başına, ortasına veya metin yapımızın sonuna veri eklemek istediğimiz zaman kullanırız.
  • Replace(): Türkçe karşılığı olarak değiştirmek diyebileceğimiz bu metot, kullanımda belirteceğimiz iki parametrenin ilkini metin içerisinde arayarak varsa ikinci parametredeki değer ile değiştirir.
  • Remove(): Metodun isminden de anlaşılacağı gibi belirtilen indisten itibaren veya indis aralığında silme işlemi gerçekleştirir.
  • Clone(): Veri yapımız içerisinde bulunan değeri başka bir değişkene aktarmak istediğimiz zaman kullanırız.
  • Trim(): Metinsel verimiz içerisinde başlangıcında ve sonunda boşluk var ise kaldırmak için kullanılır.
string myText = "  Buralar Gidecek Buralar Kalacak ";
string myCloneText = null;
string ayrac = new string('-', 20); // İstenilen karakteri verilen değer kadar oluşturuyoruz.
Console.WriteLine("{0}\n< String Metotların Kullanımı >\n{1}", ayrac, ayrac);
Console.WriteLine("-> İşlenecek Metin: {0}\n-> Insert() Kullanımı: {1}\n-> Replace() Kullanımı: {2}\n{3}",myBlog,myBlog.Insert(0,"https://"),myBlog.Replace(".tr",""),ayrac);
myCloneText = (string)myText.Clone();
Console.WriteLine("-> İşlenecek Metin: {0}\n-> Remove() Kullanımı: {1}\n-> Clone() Kullanımı:{2}\n-> Trim() Kullanımı: {3}\n{4}",myText,myText.Remove(0,18),myCloneText,myText.Trim(),ayrac);

Kod Çıktısı:

C# String Metodları
C# String Metotları #2

String Değerleri Karşılaştırma Metotları

String veri tipi içerisinde bulunan veriyi herhangi bir değer veya değişken ile karşılaştırmak istediğimiz zaman kullanabileceğimiz çeşitli metotlar yer almaktadır. Bu metotlar şu şekildedir:

  • IndexOf(Parametre): Belirteceğimiz parametre, arayacağımız metinimiz içerisinde kaçıncı karakterinde ilk kez kullanıldığını gösterir.
  • LastIndexOf(Parametre): IndexOf metodunda olduğu gibi arama işlemini gerçekleştirir fakat bu sefer aranan parametrenin en son bulunduğu yeri gösterir.
  • Equals(Parametre): Parametre olarak vereceğimiz değer ile metodu kullandığımız değerin eşit olup olmadığını karşılaştırmak için kullanılır.
  • StartWith(Parametre): Belirtilen parametre içerisinde bulunan değer ile karşılaştırma yaptığımız metinin başlayıp başlamadığı kontrol edilir.
  • EndsWith(Parametre): StartWith metodunda olduğu gibi işlemleri aynı şekilde gerçekleştirir fakat bu sefer belirtilen parametre ile bitip bitmediğini kontrol eder.
  • Contains(Parametre): Bu metodu intihal programları gibi düşünebilirsiniz. Parametre olarak verilen metinin, sorguladığımız metin içerisinde bulunup bulunmadığını kontrol eder.
string myName = null;
string userName, userPass;
string ayrac = new string('-', 20); // İstenilen karakteri verilen değer kadar oluşturuyoruz.

Console.Write("{0}\n< Sisteme Giriş Yap >\n{1}\n-> Kullanıcı Adını Gir: ",ayrac,ayrac);
userName = Console.ReadLine();
Console.Write("-> Kullanıcı Şifresini Gir: ");
userPass = Console.ReadLine();
Console.WriteLine(ayrac);
if(userName.Equals("root") && userPass.Equals("admin")){
myName = "EMRE ÇELEN";
Console.WriteLine("-> Giriş Onaylandı\n{0}",ayrac);
Console.WriteLine("-> İşlenecek Metin: {0}\n{1}\n-> IndexOf('E') Kullanımı: {2}\n-> LastIndexOf('E') Kullanımı: {3} ",myName,ayrac,myName.IndexOf("E"),myName.LastIndexOf("E"));
Console.WriteLine("-> StartWith('RE') Kullanımı: {0}\n-> EndsWith('EN') Kullanımı: {1}\n-> Contains('ÇELEN') Kullanımı: {2}\n{3}", myName.StartsWith("RE"), myName.EndsWith("EN"),myName.Contains("ÇELEN"),ayrac);
}
else
Console.WriteLine("-> Hatalı Giriş Yaptınız\n{0}", ayrac);

Kod Çıktısı:

C# String Karşılaştırma Metotları
C# String Metotları #3

C# String Metotları Nedir sorusuna cevap aradığımız ve bu metotları tanımaya çalıştığımız konumuzun sonuna geldik. Her zaman olduğu gibi aklınıza takılan soruları veya konu işleyişi hakkında öneriniz varsa aşağıda bulunan yorum yap kısmından benim ile iletişime geçmeyi unutmayın diyerek içeriğimizi sonlandırıyorum.

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap