İlginizi Çekebilir
Java For Döngüsü Örnekleri
  1. Ana Sayfa
  2. Java
  3. Java For Döngüsü Nedir?

Java For Döngüsü Nedir?

Algoritma konusunda attığım ilk adımlarda karşılaştığım “döngüler” kavramının en çok tercih edilen ve üstünde durulan bir alt dalı olan “Java For Döngüsü” kavramını ele alarak bu konu üzerinde çeşitli örnekler çözeceğiz.

Temel kavram olarak döngüler, belirli bir koşul doğrultusunda tekrarlanmasını istediğimiz işlem bütünlerinde kullandığımız döngüsel işlemler veya tekrarlı işlem olarak adlandırılan, çoğu zaman projelerimizin vazgeçilmezleri haline gelen önemli bir kavramdır. Bu kavram yapısı hakkında genel bir bilgi edinim deneyimi kazanmak isterseniz daha önce paylaşmış olduğum “Java’da Döngüler” başlığı altındaki içeriğime emrecelen.com.tr/javada-donguler/ bu adresten göz atabilirsiniz. 🔄👀

Java For Döngüsü Nedir?

Java For Döngüsü, algoritma yapılarımızın içerisinde belirli bir koşul yapısının oluşması durumunda döngü sisteminin oluşmasını ve yine aynı yapı içerisinde değişken tanımlama, değer arttırma ve eksiltme gibi işlemleri yapmamıza imkan sağlayan kullanışlı bir döngü sistemidir.

Teorik olarak for döngüsünün yapısını aklımızda canlandıramamış ya da konu hakkında verilen tanım yapısı karışık gelmiş olabilir. Bu ortaya çıkan karmaşıklığı giderebilmek adına daha önceden oluşturmuş olduğum for döngüsünün akış şemasını aşağıda sizlerle paylaşacağım. Daha sonra bu akış şemasını ele alarak anlatımımı bir örnek yardımı ile gerçekleştirmeye çalışacağım, böylelikle aklımızda for döngüsünün yapısı canlanmış olacaktır. 🎓

Java For Döngüsü Akış Diyagramı
Java For Döngüsü Akış Şeması

Eğer algoritma okuma konusunda daha önce bir deneyiminiz varsa bu yukarıda paylaşmış olduğum for döngüsünün akış şemasını (flowchart) çok rahat bir şekilde okuyabilirsiniz. Tabii, bu içeriğimiz bir rehber olacağı ve yeni başlayanlar için bir yol gösterici içerik olmasını istediğimden dolayı bu akış şemasını okuyabilmemizi sağlayacak bir örnek yardımı ile Java For Döngüsü kavramını daha detaylı ve aklımızda canlanabilecek bir hale getirmeyi amaçlıyorum. 👨🏻‍🏫

Anlatımını gerçekleştireceğim örnek yapımız için bir dizi tanımlayalım ve tanımladığımız dizi için bir for döngüsü oluşturarak değer ataması gerçekleştirelim. Bu basit örnek yapısını kullanarak akış şemasının aşamalarını anlamaya çalışalım. 🔎🧾

Akış şemamızın en başında bulunan “başla” kısmı programımızın hatasız bir şekilde ilgi döngü satırımızın bulunduğu alana kadar çalıştığını ve sıranın for döngüsü satırının çalışmasına geldiğini gösteren kısımdır. Bundan sonraki aşamamızda program döngü sistemimizi tanıyabilmek ve ona göre işlemlerini optimize etmek için keyword yapımızı kontrol eder bu yapı for, while, do while kısımlarıdır. Bu tanımlama işlemini gerçekleştirdikten sonra döngümüzü tanıyan program for yapımızın koşul parametresinin kontrolünü sağlar. Bu kontrolün sağlanacağı koşul yapımız ilgili örnek yapımıza göre şu şekilde tanımlanabilir: for(int v = 0 ; v <= array.length; v++). Bu yapımızda koşul parametremiz parantez içerisindeki ilk noktalı virgülden sonraki alan olan v <= array.length alanın ta kendisidir. Bu kontrol sonucunda eğer koşul doğru bir şekilde sağlanıyorsa döngü içerisindeki kod satırlarının çalıştığını görürüz. Bu satırlar çalışıp bittikten sonra for yapımızın içerisine tekrar girerek üçüncü kısım olan arttırma veya azaltma işlemini gerçekleştirir. Bu işlemler koşul kontrolünden false değeri dönene kadar tekrar tekrar gerçekleştirilir. 🔂

Akış şemasının mantığını anlamak için oluşturduğumuz örnek yapısı sonucunda java for döngüsü kavramının aklımızda daha kolay bir şekilde canlandığını ve teorik olarak anlatmaya çalıştığım “Java For Döngüsü Nedir” sorusuna cevap vermiş olduğumu düşünüyorum. Tabii henüz işimiz bitmedi, elimizdeki bilgiyi tam anlamıyla verimli kullanabilmek için bu bilgiyi nasıl kullanacağımızı öğrenmemiz gerekiyor. Bunun için ise bir sonraki aşamamız olan “Java For Döngüsü Kullanımı” başlığına geçiş sağlayabilir ve böylelikle işin mutfağına ilk adımımızı atmış oluruz. 👨🏻‍🍳🎓👨🏻‍💻

Java For Döngüsü Kullanımı

Yapı olarak diğer döngü sistemlerinden daha karmaşık bir yapıda olan java for döngüsünün kullanımını gelin adım adım inceleyerek öğrenelim.

Java For Döngüsü Kullanımı, üç bölümden oluşan bir tanımlama yapısına sahiptir. Bu tanımlama yapılarından ilk ifademiz bir veya birden fazla değişkene atama yapılan kısımdır. Bu kısımdan sonra genellikle programımız ikinci ve üçüncü ifade arasında gidip gelir. İkinci ifademiz ise döngümüzün koşul yapısının belirlendiği alandır. Tanımladığımız üçüncü ifade ise değerimizin arttırma veya eksiltme gibi aritmetiksel işlemlerinin gerçekleştiği alandır. Bu kısımların tanımlanması ile oluşan java for döngüsünü kullanıma hazırız demektir.

Artık teorik olarak öğrendiğimiz java for döngüsü kullanımı bilgimizi pratiğe dökeceğimiz ve çeşitli örnekler yapacağımız kod içerisinde yapısını inceleyebiliriz. Böylelikle görsel hafızımızda for döngüsünün nasıl tanımlanması gerektiğini öğrenmiş oluruz.

for(tanimlamaIfadesi; kosulIfadesi; matematikselIfade){
    //kod satırı
    //kod satırı
    //kod satırı
}

Teorik olarak edindiğimiz bilgiyi nasıl kullanacağımızı öğrendiğimize göre artık bu elimizdeki malzemeleri değerlendirerek işin pişirme bölümüne geçiş yapabiliriz.

Java For Döngüsü Örnekleri

Genel olarak “Java For Döngüsü Örnekleri” artık standart bir hale gelmiş olan bir değerden başka bir değere ulaşana kadar ekrana yazdırma ya da aynı işlemin string olarak sağlanmasını sağlayan örnek yapılarından oluşmaktadır.

Bu örnek yapılarının hayal gücümüzü körelttiğini ve anlık olarak sadece konuyu kavramamıza yardımcı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden farklı bir yol izleyerek java for döngüsü örnekleri başlığı altında daha işlevsel olabilecek ve programlarımızda hangi alanlarda nasıl kullanacağımız konusunda fikir sahibi olabileceğimiz değişik örnekler oluşturmayı istiyorum.

Anlatımını gerçekleştireceğim ilk örnek yapımız için bir dizi tanımlamamız, bu dizi elemanlarını daha sonra belirli koşul doğrultusunda inceleyerek analiz yapmamız ve analiz sonucunda elde ettiğimiz bilgileri konsol ekranına yazdıracak bir yapı oluşturalım.

Bu java for döngüsü örneğini yapabilmek için uyguladığım aşamalar şu şekildedir:

  1. Dizimin elemanlarını kontrol edeceğim ve tanımlama işlemlerini gerçekleştirmek için kullanacağım çeşitli değişkenlerin tanımlamasını gerçekleştirerek ilk adımımı attım.
  2. Bu aşamadan sonra değerlerimin her döngü aşamasında rastgele bir şekilde atanmasını istediğim için random sınıfının tanımlamasını gerçekleştirdim.
  3. Bu tanımlama işlemlerim bittikten sonra üçüncü adım olarak genel dizi yapımın tanımlanmasını ve if-else kontrol yapısına tabi tutularak atamaların gerçekleşeceği genel for döngümü oluşturdum.
  4. Bu döngümden sonra elde etmiş olduğum toplam tek sayı ve çift sayı değerlerini kullanarak dizi elemanlarını ayırmak için iki adet daha dizi tanımlaması gerçekleştirdim. Daha sonra bu ayrımı yapacağım bir for döngüsü daha oluşturdum.
  5. Atama işlemlerimi bitirdikten sonra değerlerimin ekran çıktısını alabileceğim tanımlamaları gerçekleştirdim.

Bu adımları uyguladıktan sonra kod içeriğim aşağıdaki halini almış oldu.

import java.util.Random;

public class Main  {
    public static void main(String[] args){

        ///---> Değişken ve Dizi tanımlaması <---\\\
        int randomDeger,tekSayi = 0 ,ciftSayi = 0,toplamTek = 0,toplamCift = 0;
        String ayrac = new String(new char[6]).replace("\0","-");
        int dizi [] = new int[10];

        ///---> Random oluşturacağım değerlerin tanımlanması <---\\\
        Random random = new Random();

        for(int i=0; i < dizi.length ; i++){
            randomDeger = random.nextInt(200);
            dizi[i] = randomDeger;
            if(dizi[i] % 2 == 0){
                ciftSayi += 1;
                toplamCift += dizi[i];
            }
            else{
                tekSayi += 1;
                toplamTek += dizi[i];
            }
        }

        ///---> Oluşturmuş olduğum dizi elemanlarının tek ve çift değerlerini ayrı dizilerde tutalım. <---\\\
        int tekDizi [] = new int [tekSayi];
        int ciftDizi [] = new int [ciftSayi];
        int tek = 0, cift = 0;
        for(int k=0; k < dizi.length; k++){
            if(dizi[k] % 2 == 0){
                ciftDizi [cift] = dizi[k];
                cift ++;
            }
            else{
                tekDizi[tek] = dizi [k];
                tek ++;
            }
        }

        // ---> Ekrana yazdırma işlemlerini gerçekleştirelim. <---\\\
        System.out.println(ayrac+"\n< Java For Döngüsü Örnekleri #1 >\n"+ayrac);
        System.out.print("-> Oluşturulan dizi elemanları: ");
        for (int v: dizi)
            System.out.print("[ "+v+" ]");
        System.out.print("\n-> Dizinin tek değerleri: ");
        for (int t: tekDizi)
            System.out.print("[ "+t+" ]");
        System.out.print("\n-> Dizinin çift değerleri: ");
        for (int c: ciftDizi)
            System.out.print("[ "+c+" ]");
        System.out.println("\n"+ayrac+"\n-> Dizi değerlerinin toplamı: "+ (toplamTek+toplamCift)+"\n-> Tek değerlerin toplamı: "+ toplamTek +"\t -> Toplam tek değer sayısı: "+ tekSayi);
        System.out.println("-> Çift değerlerin toplamı: "+toplamCift +"\t -> Toplam çift değer sayısı: "+ ciftSayi+"\n"+ayrac);
    }
}

Kod Çıktısı:

Java For Döngüsü Nedir
Java For Döngüsü Örnekleri #1

Oldukça işlevsel bir yapıda for döngüsü içerisinde nasıl verilere erişebileceğimizi, işleyebileceğimizi ve çeşitli analizler yapabileceğimizi gösteren bir örnek çalışması olduğunu düşünüyorum. 👨🏻‍💻

Farklı bir bakış açısı kazanmak için ve java for döngüsü kavramını iyice anlayabilmemiz için basit bir örnek daha oluşturmak istiyorum. Bu oluşturacağım örnek içerisinde iç içe for döngüsü (🔗)kullanarak klasik hale gelmiş üçgen şeklinin çıktısını oluşturmaya çalışacağım. Böylelikle java for döngüsü kullanımı hakkında yeni bir yapı daha öğrenmiş olacağız.

Bu örnek yapısı için ise uygulayacağım aşamalar şu şekilde olacaktır:

  1. Bir üçgen oluşturabilmek için öncelikle satırlarını oluşturabileceğim ve serbestçe bu satırlarda dolaşabileceğim for döngüsünü oluşturarak işlemime başladım.
  2. Bu for döngüsünün tanımlaması ile birlikte ulaştığım satırların sütununda değişiklik yapabilmek için iki adet daha for döngüsü oluşturdum.
  3. Sütunlar için oluşturduğum ilk for döngümün içerisinde yeterli sayıda boşluk atmasını sağlayacak bir koşul yapısı tanımladım.
  4. Daha sonra işlemimi bitirecek hamle olan ikinci sütun for döngüm içerisine gözüme hoş gelen üçgen yapısını oluşturacak koşul parametresini ekledim.

Bu işlemlerimden sonra kod yapım aşağıdaki halini almıştır.

public class Main  {
    public static void main(String[] args){
        for(int i=0; i < 5; i++){ // Üçgenimizin kaç satırdan oluşacağını ve satır seçimlerini belirliyoruz.
            for(int j=0 ; j<= 5-i ; j++) // Üçgenimizin sütunlarına gerekli değerde boşluk atanmasını sağlıyoruz.
                System.out.print(" ");
            for(int k=0 ; k <= i*2 ; k++) // Üçgenimizin oluşmasını sağlayacak sütunlara yıldız ataması gerçekleştiriyoruz.
                System.out.print("*");
            if(i != 4)
                System.out.print(" \t-> "+(i+1)+". üçgen satırı\n");
            else
                System.out.print("\t-> "+(i+1)+". üçgen satırı\n");
        }
    }
}

Kod Çıktısı:

Java For Döngüsü Örnekleri
Java For Döngüsü Örnekleri #2

Bu örnek yapısı ile birlikte oluşturması oldukça basit, farklı for döngüsü kullanımı hakkında fikir sahibi olmuş olduk. Böylelikle gerekli tanımlamaları yaparak, çeşitli kullanım yöntemleri öğrenerek ve farklı örnekler çözerek “Java For Döngüsü Nedir” sorusuna cevap vermiş olduğumu düşünüyorum. Bu rehber içeriğe ek olarak bir kaynak arayışına girerseniz sizlere Oracle tarafından hazırlanmış olan rehber içeriğini öneririm. İlgili içeriğe buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Unutmayın aklınıza takılan herhangi bir soruyu ya da konu işleyişi hakkında bulunacağınız önerileri aşağıda bulunan yorum yap kısmından bana iletebilirsiniz. 👋🏻

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Yazmayı, öğrenmeyi, öğrendiklerini paylaşmayı , kodlamayı ve günün birinde Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olmanın hayalini kuran birisiyim.

Yorum Yap