Java JDK Kurulumu Nasıl Yapılır?

Java Jdk Kurulumu ve Path Ayarları

Java’da bir program geliştirmek istediğimiz zaman bilgisayarımız üzerinde bazı kurulumlar ve ayarlamalar yapmamız gerekmektedir. Bu aşamaları Java JDK Kurulumu başlığı altında sizlere detaylı bir rehber oluşturarak anlatmak istiyorum.

Kurulum aşamalarına geçmeden önce bizi neyin beklediğini, neden kurmamız gerektiğini ve ne işe yaradığını öğrenebilmemiz için kısaca JDK (Java Development Kit) kavramını tanımamıza yardımcı olacak “Java JDK Nedir” başlığımıza bir göz atarak Java’yı öğrenmek için katlandığımız zorlu serüvenleri daha yakından gözlemleyerek tanıyalım. 🤓

Java JDK Nedir?

Java dilinde program geliştirebilmek için bilgisayarımızda bulunması gereken kütüphanelerin yer aldığı geliştirici kiti bütününe Java JDK yani Java Development Kit ismi verilmektedir. İçerisinde barındırdığı JRE (Java Runtime Enviroment) sayesinde programlarımızı yazmaya, derlemeye ve çalıştırılmasına yardımcı olur.

Bilgisayarımızda JDK’nın kurulu olup olmadığını çok basit bir şekilde öğrenmeniz mümkündür. Bunun için yapmanız gereken aşamalar şu şekildedir:

  • Öncelikle Windows + R tuşuna basarak “Çalıştır” kısmını açalım.
  • Açılan pencerede gerekli alana “CMD” yazarak “Tamam” butonuna tıklayalım.
  • Açılan konsol ekranına sırasıyla "Java" ve "Javac" terimlerini yazalım. Eğer aşağıda yer alan görseldeki gibi bir sonuç alıyorsanız bilgisayarınızda Java JDK kurulu değildir.
Bilgisayarımda Java JDK Var mı?

Gördüğünüz gibi henüz bilgisayarımız bu kavramları tanımadığını bize söylüyor. 🧑🏼‍🤝‍🧑🏼 Bu iki yabancıyı birbirine tanıtmamız ve sıkı arkadaş olmalarını sağlayabilmemiz için gerekli kurulum ve kurulum sonrası ayarlarını yapmaya başlayalım.

Java JDK Kurulumu ve PATH Ayarları

Programlarımızı geliştirmemize yardımcı olacak path ayarları ve jdk kurulumu kavramlarını bir kapı ve o kapıyı açan bir anahtar olarak düşünebiliriz.🔑🚪

İlk öncelikle bilgisayarımıza bu java kapısının oluşmasını sağlayabilmek için gerekli olan jdk kurulumu aşamalarına geçelim.

  1. İlk olarak kurulumu yapacağımız Java JDK‘nın yer aldığı Oracle sayfasına buraya tıklayarak giriş gerçekleştirelim.
  2. Java JDK Kurulum İlk Aşama
  3. Vermiş olduğum adrese giriş yaptıktan sonra hangi Java sürümünü tercih ediyorsak ilgili sürümün jdk indirme kısmına tıklayalım gerçekleştirelim.
  4. Java JDK Kurulumu İşletim Sistemi Seçimi
  5. Önümüze gelen sayfada işletim sistemimize uygun indirme dosyasını seçerek bilgisayarımıza JDK (Java Development Kit) dosyasını indirme işlemine başlayalım.
  6. İndirdiğimiz dosyayı açarak kurulum işlemlerine başlamak için “Next” butonuna tıklayalım.
  7. Java JDK Kurulum Setup Başlangıcı
  8. Önümüze gelen pencerede kurulumun gerçekleşeceği dosya yolunu değiştirmek istiyorsak “Change” butonuna tıklayalım, eğer değiştirmek istemiyorsak direkt “Next” butonuna tıklayabiliriz.
  9. Java Jdk Kurulumunda Dosya Yolunun Değişimi
  10. Karşımıza çıkacak pencerede Progress Bar kısa bir süre sonra dolmaya ve kurulumu gerçekleştirmeye başlayacaktır.
  11. Kurulum işlemi bittikten sonra bilgilendirici bir pencere çıkacaktır. Bu aşamada “Close” butonuna tıklamamız yeterlidir.
  12. Java Jdk Kurulumunun Bitişi

Aşamaları eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra bilgisayarımıza java jdk’nın kurulumu gerçekleşmiş olacaktır. İsterseniz kurulumun sorunsuz bir şekilde gerçekleştiğini test etmek için Bilgisayarım >> Program Files >> Java klasörüne tıklayarak kurulum dosyasına göz atabilirsiniz. 👀

Kuruluma başlamadan önce yapmış olduğumuz benzetmeye göre bilgisayarımıza kapıyı taktık fakat bu kapıyı açacak anahtarın tanımlamasını henüz gerçekleştirmedik. Gelin birlikte bu anahtarın tanımlamasını da gerçekleştirelim ve iki yakın arkadaşın birlikteliğini bilgisayarımıza gösterelim. 💻🔑🚪👀

Java Path Ayarları

Başlangıçtaki benzetmemizi tekrardan ele alarak konuyu anlatmaya çalışacağım. Bir kapıyı açabilmek için öncelikle kapının yapısını ve kilit yuvasını iyi tanımamız gerekmektedir. Yani Java JDK kurduğumuz dosyanın altındaki tüm klasörlere ulaşabilmek ve programlarımızı çalıştırmak için bir tanımlama yapmamız gerekiyor. ⚙️🔧

Hadi gelin bu gerekli PATH ayarını yapacağımız aşamalarını birlikte geçerek temiz bir tanımlama işlemi gerçekleştirelim.

  1. İlk adım olarak Java JDK‘nın bilgisayarımızda kurulu olduğu dosya yoluna giderek ilgili yolun adresini kopyalayalım. Dosya yoluna ulaşmak için: Bilgisayarım >> Program Files >> Java >> JDK Dosyasının İsmi >> Bin yolunu takip etmeniz yeterli olacaktır.
  2. Dosya yolunu kopyaladıktan sonra bilgisayarımızın denetim masasını açıyoruz, denetim masasını açtıktan sonra “sistem ve güvenlik” kısmına tıklıyoruz.
  3. Java Path Ayarları Denetin Masası
  4. Açılan pencerede “Sistem” kısmına tıklıyoruz. Sistem Bölümü açıldıktan sonra pencerenin sağında yer alan “gelişmiş sistem ayarları” kısmına tıklıyoruz.
  5. Java Path Ayarları Denetim Masası Sistem
  6. Karşımıza çıkan pencerede “Gelişmiş” bölümüne girerek “ortam değişkenleri” butonuna tıklıyoruz.
  7. Java Path Ayarları Sistem Özellikleri
  8. Kullanıcı değişkenleri bölümünün altında yer alan “Yeni” butonuna tıklayalım, önümüze gelecek ekrandaki Değişken Adı kısmına Path, Değişken bölümüne ise kopyalamış olduğumuz dosya yolunu yapıştıralım ve “Tamam” butonuna tıklayarak işlemimizi bitirelim.
  9. Java Path Ortam Değişkeni Ekleme
  10. Yukarıdaki aşamayı aynı şekilde Sistem değişkenleri bölümü içinde uygulayalım ve “Tamam” butonuna tıklayarak işlemlerimizi kayıt edelim.
  11. Java Path Ayarları Ortam Değişkeni Ekleme

Tüm bu aşamaların sonunda başarılı bir şekilde Java JDK kurulumunu tamamlıyoruz. İsterseniz bu kurulumun başarılı bir şekilde gerçekleştiğini, kapı ve anahtarın artık birbiri ile uyumlu bir hale geldiğini görmek istiyorsanız yukarıda “Java JDK Nedir” başlığı altında bahsettiğim aşamaları izleyebilirsiniz.

🔎 Programlarınızı geliştirmek için IDE arıyorsanız eğer daha önce bir içeriğimde bahsetmiş olduğum Java için en çok tercih edilen IDE’ler başlığına göz atarak karar verebileceğinizi unutmayın.

Herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız ya da konu işleyişleri hakkında önerileriniz veya eleştirileriniz varsa aşağıda bulunan yorum yap kısmından benimle iletişime geçebileceğinizi unutmayın.

Yazı gezinmesi

Exit mobile version