C# Math Sınıfı Nedir?

c#-math-sınıfı

Oluşturduğumuz algoritmaların doğruluğuna emin olmak için matematikten yardım alırız. Bu yüzden bugün bize büyük kolaylık sağlayan C# Math sınıfı üzerinden bir anlatım gerçekleştireceğim.

C# Math Sınıfı Nedir?

Programlama dilleri içerisinde işlerimizi kolaylaştırmak ve bizi büyük yüklerden kurtaracak kütüphaneler yer almaktadır. Math kütüphanesi de bunlardan bir tanesidir.

C# Math Sınıfı, matematiksel işlemler için uzun uzun kodlar, döngüler yazmamızın önüne geçerek işimizi kolaylaştıracak çeşitli işlemleri gerçekleştiren metotlara ev sahipliği yapan bir sınıftır. Örneğin basit bir üs alma işlemi için bir döngü kurmamız ve o döngü sonucunda sonuca ulaşırken, Math sınıfı sayesinde çok kolay bir şekilde tek satırda sonuca ulaşabiliriz.

C# Math Sınıfı nedir sorusunun aslında en sade ve anlaşılır tanımlaması bu yukarıdaki örnek olabilir. Peki, söz konusu bu sınıfı programlarımızın içerisinde nasıl kullanacağız derseniz tanımlama şekli şu şekilde olacaktır:

Değişken = Math.MetotAdi(Parametre); // Değişkende tutmadan da kullanmanız mümkündür.

Bu tanımlama içerisinde MetotAdı olarak belirttiğim kısımda çeşitli işlemler için Math kütüphanesi içerisinde bulunan işlemleri tanımlarız. Bu işlemleri aşağıdaki başlıkta detaylı bir şekilde görebilirsiniz. 👀

C# Math Kütüphanesi Elemanları

Her işlem için çeşitli değişik özelliklerin olması bu kütüphanenin büyük bir avantajı konumunda. C# Math kütüphanesi içerisinde bulunan elemanların fazlalığı işlemlerimizi kolay bir şekilde gerçekleştirmenin etki alanını arttırsa da yazının okunabilirliğini arttırmak için sizlere en sık kullanılan, bilinmesi gerektiğini düşündüğüm elemanları göstereceğim. 👨‍💻

  • Math.Pow(x,y): Bu metot sayesinde vereceğimiz iki parametrenin ilk verilen değeri taban, ikinci verilen değeri üst olarak kabul ederek üs alma işlemi gerçekleştirir.
  • Math.Sqrt(x): Karekök hesaplama konusunda uzun bir şekilde algoritma yazmaya gerek duymadan vereceğimiz parametrenin karekökünü hesaplar.
  • Math.Abs(x): Matematiksel işlemleri gerçekleştirirken mutlak değer alma işlemini kafadan çok rahat bir şekilde gerçekleştirerek işlemlerimizi gerçekleştiririz. Bunu bizim yerimize programlarımızda Abs metodu gerçekleştirmektedir.
  • Math.Floor(x): Kullanırken vereceğimiz ondalıklı bir sayıyı tamsayı cinsinden bir altındaki değere yuvarlama işlemi gerçekleştirir. Örnek olarak 5.7 değerini 5’e dönüştürür.
  • Math.Ceiling(x): Aldığı parametre içerisindeki ondalıklı değeri, bir üst değere yuvarlar. Bu değerin ondalıklı değeri isterse 1 olsun isterse 9 olsun yine de her zaman bir üste yuvarlar. Örnek: 5.1 değerini 6’ya yuvarlar.
  • Math.Max(x,y): Alacağı parametreler arasında sorgulama işlemi gerçekleştirerek sorgulanan değerlerden büyük değere sahip olanı geri döndürür.
  • Math.Min(x,y): Math.Max’de olduğu gibi aynı şekilde işlemleri gerçekleştirirken bu sefer en küçük değeri geri döndürür.

C# Math Kütüphanesi elemanları burada görüldüğünden daha da fazla fakat buraya kadar gösterdiğimiz bu metotları aklımızda canlandırmak için örnek bir çalışma yaparak kod çıktısına birlikte göz atalım.

string ayrac = new string('-', 20);
int intParametre1, intParametre2;
double doubleParametre;
Console.WriteLine("{0}\n-> C# Math Kütüphanesi Elemanları\n{1}",ayrac,ayrac);
Console.Write("-> Lütfen Integer Veri Tipinde Parametre Biri Girin: ");
intParametre1 = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
Console.Write("-> Lütfen Integer Veri Tipinde Parametre İkiyi Girin: ");
intParametre2 = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
Console.Write("-> Lütfen Double Veri Tipinde Bir Değer Girin: ");
doubleParametre = Convert.ToDouble(Console.ReadLine());
Console.Clear(); //--> Konsol Temizlenecek.
Console.WriteLine("{0}\n-> Integer Veri - [Parametre1]: {1}\n-> Integer Veri - [Parametre2]: {2}\n-> Double Veri - [Parametre1]: {3}\n{4}", ayrac,intParametre1, intParametre2,doubleParametre,ayrac);
Console.WriteLine("-> Math.Pow({0},{1}) Sonucu: {2}\n-> Math.Sqrt({3}) Sonucu: {4}", intParametre1, intParametre2, Math.Pow(intParametre1, intParametre2), intParametre1, Math.Sqrt(intParametre1));
Console.WriteLine("-> Math.Abs({0}) Sonucu: {1}\n-> Math.Floor({2}) Sonucu: {3}", (-intParametre1), Math.Abs(-intParametre1), doubleParametre, Math.Floor(doubleParametre));
Console.WriteLine("-> Math.Ceiling({0}) Sonucu: {1}\n-> Math.Max({2},{3}) Sonucu: {4}", doubleParametre, Math.Ceiling(doubleParametre), intParametre1, intParametre2, Math.Max(intParametre1, intParametre2));
Console.WriteLine("-> Math.Min({0},{1}) Sonucu: {2}\n{3}",intParametre2,intParametre1,Math.Min(intParametre2,intParametre1),ayrac);

Kod Çıktısı:

C# Math Kütüphanesi Elemanları #1

Örneğimiz üzerinde yukarıda olduğu gibi verileri girdikten sonra konsol temizlenerek yukarıda tanımlamasını gerçekleştirdiğim C# Math Kütüphanesi elemanlarının sonuçlarını ekrana yazdırıyor. Bu yazdırma sonucunda ekranımıza çıkan sonuç şu şekildedir:

C# Math Kütüphanesi Elemanları #2

Bu işlerimin yanı sıra programlarımızda oluşturacağımız algoritmalarda trigonometri hesaplamaları gerçekleştirmek isteyebiliriz. Bu işlemler için uzun uzun formüler oluşturarak hesaplamalar yapmak yerine C# Math kütüphanesi içerisinde bulunan aşağıdaki elemanları kullanabiliriz.

C# Trigonometri Metotları

  • Math.Sin():Trigonometri içerisinde bulunan sinüs değerinin hesaplanması için kullanılır. Bu hesaplamayı verilen parametreyi radyan olarak kabul ederek gerçekleştirir.
  • Math.Asin():Sin metodunun tersine atanan parametreyi sinüs değerini alır ve bu değere karşılık gelen açıyı radyan cinsinden bizlere gösterir.
  • Math.Cos(): Radyan cinsinden verilen parametredeki değeri bizlere kosinüs değeri olarak döndürür.
  • Math.Acos(): Asin metodu gibi bir işlemin tersini gerçekleştireceğini başındaki A harfinden anlayabiliriz. Parametre olarak atanacak kosinüs değeri alır ve radyan cinsinden bizlere elde edilen değeri gösterir.
  • Math.Tan(): Yukarıdaki işlemlere benzer bir şekilde parametre olarak aldığı radyan cinsinden değerin tanjant karşılığını bizlere gösterir.
  • Math.Atan(): Atanan parametredeki değeri alır ve bu değerin radyan cinsini bizlere gösterir.

C# Trigonometri hesaplamalar için kullanacağımız bu metotların kullanım örneğine geçmeden önce trigonometri ile alakalı iki sabit, değişmeyen değerleri elde etmek için kullanacağımız trigonometri metotları da bu alana eklemek istiyorum. Bu metotlar:

  • Math.PI: 3,14 olarak başlan pi değerinin ilk 15 basamağının çıktısını bizlere verir.
  • Math.E: Trigonometri ve Logaritma hesaplamalarında sıklıkla kullanılan E kavramının sabit değerine ulaşmak istediğimiz zaman bu sabit değere ulaşmamıza yardımcı olur.
string ayrac = new string('-', 20);
Console.WriteLine("{0}\n-> C# Trigonometri Metotları\n{1}\n1-> Math.Sin(90) Kullanımı: {2}\n2-> Math.Asin(1) Kullanımı: {3}",ayrac,ayrac,Math.Sin(90),Math.Asin(1));
Console.WriteLine("3-> Math.Cos(60) Kullanımı: {0}\n4-> Math.Acos(1) Kullanımı: {1}\n5-> Math.Tan(180) Kullanımı: {2}\n6-> Math.Atan(0) Kullanımı: {3}\n{4}\n", Math.Cos(60),Math.Acos(1),Math.Tan(180),Math.Atan(0),ayrac);
Console.WriteLine("{0}\n-> Trigonometri Sabit Değerleri\n{1}\n-> Math.PI Kullanımı: {2}\n-> Math.E Kullanımı: {3}\n{4}",ayrac,ayrac,Math.PI,Math.E,ayrac);

Kod Çıktısı:

C# Trigonometri Metotları

Konun başlangıcında belirttiğim gibi oldukça geniş ve detaylı metotlara ev sahipliği yapan C# Math Sınıfı içerisinde yer alan bir diğer metot türü ise C# Logaritma Metotları olarak geçen metotlardır.

C# Logaritma Metotları

  • Math.Log(x): Tek parametre alan bu metot e tabanına göre logaritma hesaplaması gerçekleştirir.
  • Math.Log10(x): Verilen parametreyi 10 tabanında logaritmasının hesaplamasını gerçekleştirerek sonucu gösterir.
  • Math.Log(x,y): İki parametre alan bu metot içerisinde verilen ikinci parametre taban değeri, ilk parametre ise sayıyı temsil eder. Örneğin x’in 8 ve y’nin 2 olduğu işlem sonucu 3 olacaktır.

Üç tane temel, en çok kullanılan logaritma metodunu yukarıda sizlerle paylaştım. Bunların çalışma yapıları aynı olsada aralarındaki farklılık aldıkları taban değerlerinden gelmektedir. C# Logaritma Metotlarını kullanırken yapacağımız tanımlamaları ise aşağıdaki örnek kod dizilerinden göz atabilirsiniz.

// Değişken Tanımlama:
double x = Math.Log(100);
double y = Math.Log10(1000);
double z = Math.Log(16, 2);

// Ekrana Yazdırma:
Console.WriteLine("{0}\n-> C# Logaritma Metotları\n{1}\n-> Math.Log(100) İşleminin Sonucu: {2}\n-> Math.Log10(1000) İşleminin Sonucu: {3}\n-> Math.Log(16,2) İşleminin Sonucu: {4}\n{5}",ayrac,ayrac,x,y,z,ayrac);

Kod Çıktısı:

C# Logaritma Metotları

C# Math Sınıfı Nedir sorusuna bir cevap bulmak için hazırladığım bu içeriğin sonuna gelirken daha detaylı, C# Math Kütüphanesi içerisinde bulunan tüm metotlar hakkında bir bilgi kaynağına gitmek isterseniz buraya tıklayarak Microsoft‘un hazırlamış olduğu kaynağa ulaşabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi aklınıza takılan bir soru ya da konu işleyişi hakkında bir öneriniz varsa benimle aşağıda bulunan yorum yap kısmında iletişime geçmeyi unutmayın. 👋🏻

Yazı gezinmesi

Exit mobile version